Van Overtveldt: "Britse zenuwen over uitblijven brexitdeal staan gespannen"

De Britse zenuwen over het uitblijven van een deal over de brexit zijn gespannen. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in "De wereld vandaag" op Radio 1. De minister had gisteren een afspraak met zijn Britse collega Philp Hammond.  

De Britse premier May heeft onlangs een "white paper" voorgesteld over de Britse houding in de onderhandelingen met de Europese Unie over de brexit. Dat voorstel - dat door de Britten wordt gezien als een uiterste bod - is niet meteen op groot enthousiasme ontvangen aan Europese kant. Intussen begint de tijd te dringen, want over elf weken zou er een akkoord moeten zijn zodat het Verenigd Koninkrijk in maart volgend jaar uit de EU kan stappen.

Die tijdsdrang ontlokte de gouverneur van de Bank of England, Mark Corney, vanmorgen de opmerking dat de kans dat de Britse regering er niet in slaagt om een akkoord met de EU te bereiken "oncomfortabel hoog" is. Van Overtveldt begrijpt die opmerking van Corney.

"Ik kan de gouverneur grotendeels volgen. We zitten vandaag in een economische situatie die vrij onzeker is. Ik verwijs naar een dreiging van handelsoorlogen, meer specifiek de houding van de Amerikaanse president Trump in die discussies, in een aantal opkomende landen zien we heel hoge schulden ontstaan, vooral in de bedrijvensector", zegt de minister.

"Als daar ook nog eens een "wilde" brexit bij komt, dan is dat misschien toch wel een beetje te veel aan onzekerheid om goed te zijn voor het economisch leven in het algemeen. Ik kan mij inbeelden dat de gouverneur van de Bank of England zich daar oncomfortabel bij begint te voelen", zegt Van Overtveldt.

"De algemene econmische situatie in Engeland is misschien niet denderend, maar toch een stuk beter dan de grote pessimisten rond de brexit verwacht hadden, maar je moet ook de lange termijn meenemen en als we zouden  terechtkomen in een 'no deal'-scenario met een aantal abrupte, onvoorziene situaties, dan zou het toch wel eens kunnen dat de situatie van de Britse economie zeer snel omkeert", besluit Van Overtveldt.

Meest gelezen