Videospeler inladen...

Dierenasielen slaan alarm: al 80 procent meer jonge katjes opgevangen dan vorig jaar

Een veertigtal dierenasielen trekken aan de alarmbel. Dit jaar vingen ze al een pak meer jonge katjes op dan vorig jaar. Onze opvangcentra zitten overvol, zeggen de dierenasielen. Ze vragen minister van dierenwelzijn, Ben Weyts, om strenger op te treden tegen kattenbaasjes die hun verplichtingen niet nakomen. 

Elk jaar vangen we meer jonge katjes op, zegt Sabine Bovend'aerde van Zwerfkat in Leuven. Maar dit jaar is het echt bijna een tsunami van kittens. Dat zijn jonge katjes die nog geen 6 maanden oud zijn. Het gaat om jongen van zwerfkatten, of huiskatten die door hun baasje gedumpt zijn. 

Door de zachte winter hebben veel zwerfkatten kunnen overleven

Voor deze grote toevloed zijn verschillende redenen, legt Bovend’aerde uit. Er is vooreerst de zachte winter die we achter de rug hebben. Normaal overleven veel katten op straat de winter niet, maar nu zijn er veel zwerfkatten die de winter wel zijn doorgekomen. 

En zij krijgen nu veel jonge katjes. Normaal gaat het om zo’n 2 of 3 nesten per jaar, maar nu zien we dat het er soms al vier zijn. En het gaat dan nog om grote nesten. 

“Mensen zien dieren als wegwerpartikels”

Een tweede reden is dat veel mensen nog altijd niet hun jonge katjes laten steriliseren, hoewel dat wel verplicht is als je bijvoorbeeld katjes weggeeft. Maar mensen willen vaak die kosten voor de sterilisatie niet betalen en brengen dan hun dier bij ons in het asiel binnen. 

“Mensen zien hun dieren vaak als wegwerpartikels, zegt Bovend’aerde bitter. "Ze vinden ze schattig als ze jong zijn, maar als ze wat ouder worden en ze moeten kosten maken, dan worden de dieren gedumpt. En het erge is dat ze dan vaak weer een nieuw jong dier kopen tot het weer wat ouder wordt. "

Meer en efficiëntere controles

Daarom vragen een veertigtal dierenasielen in een brief aan Vlaams minister van dierenwelzijn Weyts nu om strenger op te treden tegen kattenbaasjes die hun verplichtingen niet nakomen. Er moeten meer en efficiëntere controles komen, luidt het. En eventueel ook boetes voor wie volhardt in de boosheid. 

De dierenasielen zeggen ook dat door deze situatie de kosten voor hen erg oplopen. Zij doen zelf de sterilisatie en de vaccinaties van de jonge katjes, maar dat kost veel geld. Daarom vragen ze subsidies. “ Want als wij financieel verdrinken, kunnen we ook geen dieren meer helpen”, zeggen ze. 

Meest gelezen