AFP or licensors

Ebola in Noord-Kivu is groter risico dan de vorige uitbraak in Congo

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Congolese gezondheidsdiensten proberen de nieuwe uitbraak van ebola in te dijken. De dodelijke en besmettelijke ziekte heeft toegeslagen in Noord-Kivu, in het noordoosten, tegen de grens met Oeganda. We vroegen daar om een reactie aan landgenoot Ivan Godfroid. 

Het is al de tiende uitbraak van ebola in Congo. Ze komt er nauwelijks een week nadat de vorige uitbraak officieel was ingedijkt. Die epidemie had 29 mensenlevens geëist. Maar de plaats waar de ziekte nu heeft toegeslagen, ligt in Mangina, op 20 kilometer van de grote stad Beni, met 400.000 inwoners, op 50 kilometer van Butembo, waar 800.000 mensen wonen. (zie kaart onder) Daar loopt ook een belangrijke handelsroute van noord naar zuid en richting Oeganda. "Dat brengt grote risico's met zich mee", zegt Ivan Godfroid, die woont en werkt in Butembo.

Er is altijd veel trafiek van goederen en mensen, met als gevolg dat het risico dat het virus zich ongemerkt snel kan verspreiden in het gebied alsmaar groter wordt

Ivan Godfroid, Belg in Butembo

Vaststellingen

Het Congolese ministerie van Volksgezondheid zegt dat zijn medewerkers op het terrein in Beni en Mangina zijn gaan uitzoeken wat de noden en uitdagingen zijn. Vorige zaterdag had de provincie laten weten dat er 26 verdachte gevallen waren gesignaleerd waarvan er 20 zijn overleden. Het is niet duidelijk of het daadwerkelijk om ebola ging.  Op basis van bloedproeven zijn er vier gevallen positief getest op ebola. 

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ook medewerkers ter plaatse gestuurd. Ze maakt zich zorgen, omdat het mogelijk om een vorm van het virus zou gaan dat niet te bestrijden is met het vaccin dat ook bij de vorige uitbraak is gebruikt. Bovendien vreest de VN-hulporganisatie dat het in de regio moeilijk werken is voor de hulpverleners, omdat ze geteisterd wordt door aanvallen door gewapende groepen. Vooral de ADF-Nalu uit Oeganda terroriseert de bevolking. 

Volgens de laatste berichten zijn een tiental plaatsen onderzocht waar mensen mogelijk in contact zijn gekomen met ebola. Er is ook een geval in Bunia, in de meer noordelijke provincie Ituri. Ook de buurlanden houden de adem in. Mensen die de grens over willen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, Oeganda en Rwanda, worden aan de grens extra gecontroleerd. (zie foto bovenaan). 

Voedselbevoorrading in het gedrang

"Door de onveiligheid in de streek, is de hele oostkant van de handelsroute verlaten door de landbouwers", zegt Ivan Godfroid.  "Daardoor was er al een probleem met de voedselbevoorrading. Als nu ook nog eens ebola dreigt vanuit het zuidwesten, dan zal ook de bevolking van die kant willen weg raken en wordt er nog minder voedsel aangevoerd."

Dat de streek onveilig is, weet Ivan Godfroid al jaren. Hij hoopt dat de grote VN-missie MONUSCO haar plicht zal doen en de hulpverleners de nodige bescherming zal bieden. 

Meest gelezen