"Goede genen, keihard werken aan je lichaam en altijd vriendelijk blijven!"

Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista. Het zijn maar enkele van de ronkende namen die in de jaren 90 als fotomodel tijdschriftcovers sierden, catwalks domineerden, reclamecampagnes opwaardeerden en rode lopers deden sprankelen. Van mannelijke topmodellen was nauwelijks sprake, vaak waren zij een noodzakelijk ornament tijdens fotoshoots van vrouwelijke supermodellen. Toch was er één naam die snel het voortouw nam, vooral toen hij gezicht en lijf werd van een Calvin Klein-campagne en het eerste mannelijke fotomodel werd dat op de cover van Harper’s Bazaar stond. Zijn naam: Marcus Schenkenberg. Vandaag wordt dit Zweedse topmodel 50.

"Muskulös, Männlich, Marcus", omschreef het Duitse tijdschrift Der Spiegel hem ooit. Na Calvin Klein volgden dan ook opdrachten voor onder meer Valentino, Gianni Versace, Karl Lagerfeld, Donna Karan en Armani. Waardoor hij momenteel wordt beschouwd als een van succesvolste mannelijke fotomodellen ooit.

Daarnaast werd zijn naam ook vaak in één adem vernoemd met de mooiste vrouwen. Zo had hij relaties met onder meer Mariah Carey en Pamela Anderson, met wie er zelfs vage trouwplannen zouden zijn geweest, en zette hij de bloemetjes buiten met onder meer de Zweedse kroonprinses Victoria en met Nicky Hilton en Jessica Simpson.

Maar het was pas eind jaren 80 dat hij toevallig door een fotograaf op een strand in Californië ontdekt werd, terwijl hij aan het rolschaatsen was.

Schenkenberg: "Als kind vond ik mezelf helemaal niet knap. Eigenlijk haatte ik alles aan mezelf, mijn haren, mijn lichaam. Op mijn 20e ben ik dan beginnen fitnessen, toen ik al de overtocht van Zweden naar de VS gemaakt had. Op korte tijd heb ik toen veel spiemassa bijgekweekt. En plots zag iedereen me staan." (Welt, april 2010)

"Na die campagne voor Calvin Klein (zie foto hierboven), met Bruce Weber als fotograaf, stond mijn naam plots op de eerste bladzijden van de kranten. Men wilde weten wie ik was. Wie is die Marcus? Terwijl er toch 20 jongens en 20 meisjes tijdens die fotoshoot aanwezig waren en Weber alles fotografeerde wat er bewoog. Maar het succes viel plots in mijn handen." (Stern, maart 2018)

"Ik ben eigenlijk een zondagskind. Mijn ouders hebben me niet alleen goede genen gegeven, ze hebben me ook op een erg nuchtere manier opgevoed. Ik heb altijd keihard gewerkt aan mijn lichaam en zeer gedisciplineerd geleefd. Velen verbazen zich er immers nog altijd over dat ik op tijd kom tijdens een afspraak. Bovendien probeer ik me zoveel mogelijk voor te bereiden, vooraleer ik me bloot geef." (Teaser Magazine, maart 2010)

"Mijn advies voor hen die het als fotomodel willen maken? Werk keihard. Doe je best, ook al ben je moe en heb je last van een jetlag. En blijf ten allen tijde vriendelijk." (Fashionela, mei 2018)

"De vraag die ik het meest gesteld krijg is: hoe voelt het om een sekssymbool te zijn? Wat ik dan antwoord is dat ik me helemaal niet voel als een sekssymbool." (Teaser Magazine)

"Met kroonprinses Victoria, dat was niet meer dan wat geflirt. Ze studeerde toen in New York en we zijn samen een aantal keer op stap gegaan. Op een van die avonden waren we de laatsten om van de dansvloer te vertrekken. Ik heb haar toen voorgesteld om naar mijn appartement mee te komen. Maar haar lijfwachten waren daar niet voor te vinden. Nu, kroonprins van Zweden, nee, dat zou niets voor mij geweest zijn. Daarvoor hou ik te veel van feestjes en van lang uitslapen." (Stern)

"Mijn moeder vindt dat het intussen tijd wordt voor mij om wat rustiger te leven. Dat ik een Zweedse vrouw moet zoeken. Omdat die vrouwen in Hollywood volgens haar voor niets deugen. Ach, ik heb nu al 2 jaar een vaste verblijfplaats in Stockholm, inclusief een huisdier. Een kat namelijk. Maar de Zweedse winters zijn zo lang en donker. En ik heb heus wel mijn vitamine D nodig." (Stern)

Naast het modellenwerk was Schenkenberg te zien in een paar films en tv-series. Ook schreef hij een boek over zijn modellencarrière. Sinds 2009 heeft Schenkenberg zich op het ondernemerschap geworpen, met onder meer een eigen cosmeticalijn voor mannen, een eigen juwelencollectie en een fitness-dvd.

"Mijn gevoel bij 50 worden? Ik voel me momenteel erg goed in mijn vel en ik ben zeer gezond. Wat eigenlijk wel verbazingwekkend is, als ik terugkijk op het leven dat ik geleid heb. En te beseffen met wie ik allemaal heb mogen samenwerken." (Bunte, februari 2018)

Meest gelezen