Videospeler inladen...

"Help de tomatentelers en zet deze lekkere zomergroente op het menu"

Belgische tomatentelers zagen de voorbije maanden hun productie met zo'n 15 à 20 procent stijgen. Dat lijkt goed nieuws, maar de sector vreest voor overproductie en roept de consument op om meer tomaten te eten.

Terwijl de ene landbouwer, door de aanhoudende droogte, geconfronteerd wordt met "uitzonderlijke verliezen", kampt de andere met een "uitzonderlijke oogst". Tomatentelers in ons land hebben momenteel handenvol werk. "Door het warme weer en de vele uren aan licht kennen onze tomatentelers ongeziene producties", zegt Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen. "Op dit moment heb je dan ook 15 à 20 procent meer tomaten dan normaal."

De groente- en fruitveiling Belorta in Sint-Katelijne-Waver bevestigt de stijgende trend. "Op dit moment is er een hoge aanvoer van tomaten op onze veiling. Sommige kwekers leveren zelfs meermaals per dag", zegt Sofie Lambrecht.

De sector vreest voor overproductie als de consument niet volgt

Sofie Lambrecht, Belorta

De hoge tomatenproductie is voor de consument goed nieuws. "De tomaten zijn niet alleen overheerlijk nu, ze zijn ook spotgoedkoop", zegt Sofie Lambrecht. "Voor de telers ligt dat natuurlijk anders. Zij krijgen minder geld voor hun product en indien de klant niet meer tomaten consumeert, dreigt er overproductie." De sector roept de consument dan ook op om meer tomaten te eten. "Help de tomatenteler en zet ze zeker op het menu."

Export van tomaten naar Zuid-Europa neemt toe

Toch moeten de telers nog niet meteen vrezen. "Voor een stuk kan de hoge productie opgevangen worden door de export", zegt Philippe Appeltans. "We zien dat er meer geëxporteerd wordt naar het zuiden van Europa. Er zijn heel wat landen waar het nu te droog en te warm is om tomaten te telen. Daar zijn onze tomaten dan ook geliefd "

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen