Videospeler inladen...

Het wordt het drukste verkeersweekend van deze zomer

Het wordt een bijzonder druk weekend op de Europese snelwegen. Heel wat mensen vertrekken op vakantie, maar er keren er ook veel terug. Dat kan heel wat fileleed veroorzaken. In Frankrijk is er sprake van een "zwarte zaterdag". "Wie de weg op moet, neemt best zijn voorzorgen", zegt Joni Junes van mobiliteitsorganisatie VAB, "zowel voor de auto als de reiziger zelf".

Het wordt weer een erg druk weekend voor het vakantieverkeer. Voor tienduizenden Europeanen zit de jaarlijkse vakantie erop, zij gaan terug naar huis. Anderen hebben hun vakantie nog te goed en vertrekken dit weekend. Een wisselweekend veroorzaakt vaak urenlang aanschuiven op de wegen. Het wordt vooral uitkijken in Frankrijk. Het wordt er de eerste "zwarte zaterdag" van deze vakantie.

België: oranje zaterdag

In België is er, volgens VAB, van echte vakantiedrukte dit weekend niet echt sprake. Maar als het mooie weer aanhoudt, krijgen we op vrijdagavond en zondagvoormiddag druk verkeer op de snelwegen richting kust.  

Frankrijk: zwarte zaterdag

In Franrijk wordt het een moeilijk weekend, op alle vakantie-assen. "Al vanaf 7 uur morgenochtend zullen er lange files staan op de A7 Lyon-Orange", voorspelt mobiliteitsorganisatie VAB. "De drukte blijft aanhouden tot ongeveer 16u met op het drukste moment rond 12.30 uur meer dan 700km file."

Een alternatieve weg zoeken is vaak geen optie

Joni Junes, VAB

"Aangezien er morgen meer dan 800 kilometer file wordt verwacht in Frankrijk, zullen alle alternatieve routes ook volstaan", zegt Joni Junes van VAB. "Een alternatieve weg zoeken, is vaak geen optie. Wat wel kan lonen, is een iets langere pauze te nemen en niet tijdens de middag te stoppen. Dan stoppen heel wat Fransen om een lange lunchpauze te nemen en dan is het soms iets rustiger."

Oostenrijk: rode zaterdag

VAB verwacht in Oostenrijk vooral druk verkeer aan de grensovergangen met Duitsland (B179 Fernpassstrasse), op de A10 Salzburg-Villach bij Flachau en op de A11 richting Slovenië bij de Karawankentunnel.

Zwitserland: rode zaterdag

Ook in Zwitserland moet je rekening houden met druk verkeer. De Gotthardtunnel is het grootste knelpunt. De files vormen zich vaak al ’s morgens erg vroeg en kunnen oplopen tot meer dan 2 uur wachttijd. Bovendien kom je de files opnieuw tegen aan de grensovergang met Italië bij Chiasso en zullen deze in beide richtingen worden gevormd, want ook de Italianen beginnen traditioneel in augustus aan hun vakantie.

In Duitsland: rode zaterdag

Ook hier verwacht VAB opnieuw een druk vakantieweekend, met veel verkeer op de ring rond München, de A9 Neurenberg – München en de A8 München – Salzburg. De drukte begint al op vrijdagmiddag richting Zuiden en ook zondag zal het druk zijn.

Proberen om 's nachts te vertrekken is dit weekend geen goed idee

Joni Junes, VAB

"We zien dat heel veel mensen al proberen om ’s nachts te vertrekken, maar dat is dit weekend zeker geen goed idee omdat de files al heel vroeg ’s ochtends zullen beginnen", zegt Joni Junes van VAB. "Als je dan op die knelpunten aankomt, dan staan daar al lange files. Dus je kan eigenlijk best wachten tot na de middag om te vertrekken. Dan zullen de files aan het oplossen zijn. Of eventueel zondag rijden, dat wordt een veel rustigere dag."

Beste vertrektijden naar het buitenland volgens VAB
zaterdag: na 12u
zondag: hele dag

Beste vertrektijden terug naar België
vrijdag: hele dag (behalve wie door Duitsland moet)
zaterdag: na 15u
zondag: hele dag

Vertrek goed voorbereid!

Wie op vakantie vertrekt, moet altijd goed voorbereid zijn. Maar een extra belastende factor deze dagen is de hitte in grote delen van Europa. Zowel voor auto als voor mens.

"Zorg er voor dat de auto voor het vertrek in goede conditie is", zegt Joni Junes van VAB. "De bandenspanning is heel belangrijk bij zo’n warm weer. Omdat het rubber van de banden wat zachter wordt, heb je meer kans op bandenschade en lekke banden. Ook de motor moet extra hard gekoeld worden tijdens deze temperaturen. De koelvloeistof is dus heel belangrijk."

Bij vertrek niet meteen de airco vol opzetten. Dat is heel belastend voor de batterij

Joni Junes, VAB

"Het is belangrijk dat je bij vertrek goed uitgerust bent, dus minstens 8 uur slapen vannacht", verduidelijkt Joni Junes. "Daarnaast ook zeker goed gekoeld water meenemen, want je moet voldoende hydrateren bij dit weer. Belangrijk als je ook pauzeert, is de wagen in de schaduw parkeren want de temperatuur kan heel snel oplopen in de auto. En als je vertrekt even de ruiten openzetten. Niet meteen de airco vol opzetten, want dat is heel belastend voor de batterij. Wel de ramen even openzetten zodat de lucht kan ontsnappen en je frisse lucht in de auto hebt."

VIDEO: bekijk hieronder het overzicht van de verwachte verkeersdrukte in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen