archieffoto Peter Van Eenoo

Komt schildklierhormoon op dopinglijst? "WADA moet dit onderzoeken"

Schildklierhormoon kan prestatiebevorderend werken voor atleten, maar is niet ongevaarlijk. Toch staat het niet op de lijst van verboden dopingproducten, en dus kunnen topsporters voorlopig hun gang gaan. Dopingjager Peter Van Eenoo vindt dat er uitsluitsel moet komen: het WADA kan dit op korte termijn onderzoeken. 

In Nederland veroorzaakt het product heel wat controverse, omdat sommige topschaatsers er blijkbaar hun toevlucht toe nemen. De Nederlandse Dopingautoriteit en de Ministeries van Sport en Volksgezondheid willen het op de dopinglijst, en onder meer de Belgisch topschaatser Bart Swings steunt die oproep. 

Peter Van Eenoo, hoofd van het Gentse dopinglab dat samenwerkt met het Wereldantidopingagenstchap WADA, vertelt in "De ochtend" dat de kwestie "tenminste onderzocht moet worden". Mocht dat in het verleden al eens gebeurd zijn, dat moet het opnieuw geëvalueerd worden, zegt hij. 

Het potentieel om de gezondheid te schaden, heeft het zeker. Als het ook potentieel de prestatie bevordert, moet het op de dopinglijst

Het potentieel om de gezondheid te schaden heeft het product zeker, zegt Van Eenoo, maar om op de dopinglijst terecht te komen, moet het zeker nog aan een tweede criterium voldoen: het moet "tegen de geest van de sport zijn", of er moet aangetoond zijn dat het product potentieel de prestaties bevordert. Van Eenoo wil gaan voor dat laatste: "Als er voldoende bewijs is dat het het potentieel heeft om de prestaties te verbeteren, moet het op de lijst." 

Lichaamsgewicht en zuurstofopname

Schildklierhormonen werken in op het lichaamsgewicht: "Als je er te veel van hebt, ga je ervan beginnen te vermageren; je vetverbranding zal verbeteren", zegt Van Eenoo. Interessant dus voor atleten die baat hebben bij wat minder gewicht, en zeker geen probleem in het schaatsen alleen. Het product zou ook de zuurstofopname van de atleet kunnen verbeteren: "Dat is in de atletiekwereld ter sprake gekomen." 

Hoe het ook zij, atleten kunnen en mogen dat momenteel dus gewoon gebruiken. Of dat gaat veranderen, is niet duidelijk, maar als het WADA dat wil laten onderzoeken, of herevalueren, zou het snel kunnen gaan. Het product vervalst immers niet enkel sportprestaties, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor atleten: zo kan het kan het hartfalen en botontkalking veroorzaken. 

Elk jaar wordt de lijst met dopingproducten bij het WADA opnieuw geëvalueerd. Zij houden daarbij rekening met suggesties van sportbonden of andere instanties, die kunnen vragen om iets verdachts te laten onderzoeken. Zo'n voorstel doorloopt dan een hele procedure bij het WADA, maar dat gaat relatief snel. Schildklierhormoon zou mogelijk in januari dus al op de dopinglijst kunnen staan. 

Beluister hier het volledige interview in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen