Videospeler inladen...

Hitte speelt ons ook parten op de weg

Een hittegolf heeft een negatieve impact op de verkeersveiligheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het instituut voor verkeersveiligheid VIAS dat Het Laatste Nieuws kon inkijken. Tijdens hittegolven gebeuren er per dag 15 procent meer ongevallen met gewonden en ruim 30 procent meer ongevallen met zwaargewonden.

Een analyse van verkeersinstituut Vias toont aan dat de tropische temperaturen ook een invloed hebben op ons rijgedrag. Tijdens hittegolven gebeuren er elke dag zo'n 15 procent meer ongevallen met letsels. Het aantal ongevallen met zwaargewonden stijgt met een derde én het aantal doden stijgt met ruim 30 procent.

Op z'n minst opvallende cijfers die te wijten zijn aan een combinatie van verschillende factoren, aldus Vias. "Langs de ene kant zijn er bij mooi weer meer kwetsbare weggebruikers, zoals motorrijders, fietsers en wandelaars", zegt Stef Willems, woordvoerder van Vias. "Maar daarnaast is het ook zo dat het concentratievermogen bij bestuurders daalt door de hitte. Mensen zijn bovendien vaker vermoeid omdat ze 's nachts niet goed slapen door de warmte. En daardoor is de situatie op onze wegen gewoon gevaarlijker dan op andere dagen." 

Door de warmte zijn weggebruikers ook wat prikkelbaarder dan gewoonlijk en wordt ons reactievermogen aangetast.

Een simpele oplossing voor het probleem is er niet. Willems raadt iedereen aan om alerter en vooral kalm te zijn achter het stuur. "Meer nog dan anders moet je op zulke dagen je aandacht honderd procent op de weg houden, je niet laten afleiden door je smartphone, extra alert zijn voor kwetsbare weggebruikers én zeker niet rijden als je gedronken hebt."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen