Indonesische kinderen spelen bij zonsondergang op een strand in Bali.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Miljoenen Indonesische kinderen worden voorlopig niet gevaccineerd

In Indonesië moeten miljoenen kinderen wachten op een vaccinatie tegen mazelen en rode hond. Volgens islamgeleerden is het niet zeker dat de vaccinaties halal zijn, en mogen ze voorlopig niet gebruikt worden. In totaal gaat het om zo'n 32 miljoen kinderen. 

De Indonesische overheid was een vaccinatiecampagne begonnen bij kinderen tegen mazelen en rode hond, maar ze heeft die nu opgeschort. 

De reden daarvoor is dat de raad van schriftgeleerden, de moslimgeleerden, gezegd had dat er nog steeds geen verklaring is afgegeven dat de vaccins halal zijn, en dat moslims moeten wachten met de inentingen tot er een dergelijke verklaring is. 

Een Indonesische provincie had daarop de vaccinatiecampagne al uitgesteld, nu heeft de overheid de hele campagne voorlopig opgeschort. 

In indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, zijn er al vaker problemen geweest met vaccinaties. Zo doen er al jaren geruchten de rond dat er varkensproducten in de vaccins zouden zitten, waardoor ze uiteraard niet halal zouden zijn. Veel moslims wilden daarom hun kinderen niet laten inenten.

En twee jaar geleden was er een schandaal met nepvaccins, die in tientallen ziekenhuizen toegediend waren. In de hoofdstad Jakarta is toen zelfs een dokter aangevallen door woedende ouders. Die zaak heeft het wantrouwen tegenover vaccinaties nog doen toenemen, ook al heeft de overheid toen wel een nieuwe vaccinatiecampagne opgezet met echte vaccins. 

Vrouwen wachten in juli 2016 met hun kinderen op een nieuwe vaccinatie, dit keer met echte vaccins, na het schandaal van de nepvaccins.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen