Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Moeder Osama bin Laden: "Mijn zoon werd gebrainwasht"

In een zeldzaam interview met de Britse krant The Guardian spreekt de familie van de overleden terrorist Osama bin Laden over de schaamte die zij voelen door hun beruchte telg. Moeder Alia Ghanem steekt de schuld op anderen die haar zoon brainwashten. 

De familie Bin Laden is en blijft een van de meest invloedrijke families in Saudi-Arabië. De familie droeg bij aan de opbouw van de invloedrijke oliestaat en woont in een statig huis in het centrum van Jeddah, de tweede stad van het land. Zelden staat ze interviews toe aan buitenlandse media, maar The Guardian sprak met hen over hun beruchte telg.

Moeder: "In het begin waren we zeer trots op hem"

De moeder van Osama bin Laden, Alia Ghanem, sprak vooral over de vroege jaren van haar zoon. "Hij was een zeer goed kind, presteerde goed op school en hield van studeren. Maar mensen aan de universiteit veranderden hem. Op zijn twintigste werd mijn zoon gebrainwasht. Je kan het een sekte noemen."

"In het begin waren we zeer trots op hem. Zelfs de Saudische overheid behandelde hem als een nobel en gerespecteerd man. Totdat "Osama de Moedjahedien (de strijder)" tevoorschijn kwam." Op de vraag of ze ooit had verwacht dat haar zoon tot zoiets in staat was, antwoordde ze dat het zelfs nooit in haar opgekomen was: "We waren enorm teleurgesteld, ik wilde niet dat dat gebeurde. Waarom gooide hij zomaar alles weg?"

We schamen ons allemaal voor hem

De rest van de familie beaamt dat gevoel van teleurstelling. Osama's broer Hassan vertelt: "Hij heeft me veel geleerd, maar ik denk niet dat ik heel trots op hem ben als man. Hij werd wereldberoemd op het globale toneel, maar het was allemaal voor niets. We schamen ons allemaal voor hem en we wisten dat het vreselijke gevolgen voor ons zou hebben."

Over de ontwijkende houding van zijn moeder, zegt broer Ahmed dat ze zo veel van hem hield dat ze hem de schuld niet kan geven: "Ze steekt de schuld op mensen rondom hem. Ze kent alleen maar zijn goede kant. Ze heeft zijn jihadistische kant nooit leren kennen."

Zoon Hamza, de terrorist

Vorig jaar verklaarde de Amerikaanse overheid de zoon van Bin Laden, Hamza, als een "internationale terrorist" nadat hij in de voetsporen van zijn vader leek te treden onder het bewind van Al Qaedaleider Ayman al-Zawahiri. Oom Hassan had gehoopt dat alles eindelijk voorbij zou zijn: "En plots verklaarde Hamza dat hij zijn vader zou wreken. Als hij nu voor mij zou staan, zou ik hem vragen om twee keer na te denken. Je gaat de vreselijke delen van je ziel binnen."

(Lees voort onder de foto.)

Hamza, een van de zonen van Osama bin laden

Waarom praat de familie nu?

Het nalatenschap van Osama bin Laden is niet alleen een smet op het blazoen van de familie Bin Laden, maar ook op dat van Saudi-Arabië. Stemmen in de internationale gemeenschap speculeren dat het land Osama bin Laden probeert af te schilderen als een eenzaat, en niet als iemand met Saudische connecties. Critici van het land beweren al langer dat Osama steun kreeg van de oliestaat en verschillende families van 9/11-slachtoffers hebben de staat voor de rechter gedaagd.

Het officiële verhaal luidt dat Bin Laden radicaliseerde in ballingschap: "Hij was zeer kritisch op de staat. De familie probeerde hem te ontmoedigen, maar dat bleek niet te werken. Hij voelde zich niet serieus genomen door de Saudische overheid."

Meest gelezen