AFP or licensors

Moïse Katumbi mag Congo niet binnen om zich kandidaat te stellen

Vandaag wilde de oud-gouverneur van de provincie Katanga, Moïse Katumbi, naar zijn land terugkeren om zijn kandidatuur in te dienen voor de komende presidentsverkiezingen. Maar de Congolese overheid laat dat niet toe. Katumbi landde over de grens, in Zambia, en wil zo langs de weg doorrijden naar Lubumbashi. 

Na de triomfantelijke terugkeer van Jean-Pierre Bemba, zou ook Moïse Katumbi vandaag naar zijn land terugkeren. Katumbi leeft in Zuid-Afrika. Tegen hem lopen twee gerechtelijke procedures, die volgens hem politiek geïnspireerd zijn. 

De populaire oud-gouverneur van Katanga was eerst een bondgenoot, daarna een belangrijke rivaal van president Kabila. Hij wou vandaag zijn kandidatuur komen indienen voor de presidentsverkiezingen van 23 december. Gisteravond heeft ook Bemba zich al kandidaat gesteld. 

Stokken in de wielen

Maar de burgemeester van Lubumbashi heeft Katumbi gisteravond per brief meegedeeld dat hij niet met zijn privéjet mag landen op de internationale luchthaven daar. Dat heeft te maken met de gerechtelijke procedures en met het verbod van de Congolese overheid om over het grondgebied te vliegen, staat er. 

Katumbi legde dat verbod naast zich. Volgens de laatste gegevens landde hij in Ndola, over de grens, in Zambia, om daar via de weg naar Lubumbashi te rijden. Ook zijn medestander Olivier Kamitatu tweette dat het gezelschap een omweg zou maken. Een journalist van AFP meldde dat ondertussen de hoofdweg naar Zambia afgezet zou zijn door een vrachtwagen.

Achtervolgd door het gerecht

Maar zelfs wanneer hij tot in Congo geraakt, zijn Katumbi's zorgen nog niet voorbij. Volgens het parket zal hij meteen worden gearresteerd omdat hij staatsgevaarlijk zou zijn. Katumbi's advocaten trekken dat in twijfel en zeggen dat hun cliënt een vrij man is. 

Ik ben niet bang. (...) Als me iets zou overkomen, dan zal de hele wereld begrijpen dat ik het slachtoffer ben van weerspannigheid en willekeur

Moïse Katumbi, oppositieleider Congo, interview La Libre Belgique

Gisteren zei Katumbi in een interview met La Libre Belgique dat hij het recht en de plicht heeft om aan de verkiezingen mee te doen, die moeten leiden tot de eerste democratische verandering van de macht. Hij zegt niet bang te zijn, maar waarschuwt dat als hem iets overkomt, de wereld zal begrijpen waarom. 

Meest gelezen