Musea weer aan zet op kunstmarkt

In de eerste helft van dit jaar groeide de kunstmarkt wereldwijd met 18 procent. Dat schrijft Artprice. Alles samen is voor bijna 8 miljard verkocht aan schilderijen, tekeningen, sculpturen, foto's en installaties. Musea deden drie kwart van de aankopen boven een miljoen euro. Dat komt, zegt Artprice, omdat er nog altijd prestigieuze musea bijkomen.    

Sinds het begin van de 21ste eeuw zijn al meer nieuwe musea geopend dan in de hele 19de en 20ste eeuw samen. China plant zowat 700 musea per jaar. Een kwart van de grote kunstaankopen gebeurt in China, veelal van eigen kunstenaars, die wereldwijd sterk aan succes winnen. De Verenigde Staten blijven kunstkoper nummer 1. Het Verenigd Koninkrijk staat op 3. Met grote achterstand volgen dan Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland. In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, spelen de Arabische Golfstaten een bijrol.      

Enorme verkoop maar toch geen Salvator Mundi...

De verzameling Rockefeller in de VS was met 600 miljoen euro de grootste verkoop van 2018 tot nu. De multimijardair liet werk na van Picasso, Matisse en Manet.  De duurste nog levende schilder is Gerhard Richter.

Meest verhandeld is werk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, nog altijd impressionisme, maar geleidelijk meer modernisme. Een van de duurste schilderijen was een compositie van Kazimir Malevitsj. Dat haalde 80 miljoen euro. Het zelfde werk werd 10 jaar geleden voor een kwart van dat bedrag verkocht. Uit de periode na 1945 blijven Warhol en Basquiat het goed doen.   

Liggend Naakt, Modigliani

Meest gelezen