Videospeler inladen...

NASA stelt astronauten voor die voor het eerst met privéraket zullen vliegen

Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de mensheid: de NASA heeft de 9 astronauten voorgesteld die de komende jaren vanop Amerikaanse bodem naar de ruimte worden gestuurd in een raket gebouwd door privébedrijven.

Sinds het einde van het iconische Space Shuttle-programma in 2011 is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voor de bemande ruimtemissies afhankelijk van Rusland. Met nieuwe ruimtetuigen, volledig gebouwd door privébedrijven, komt daar nu verandering in. Boeing en SpaceX werken aan tuigen voor de nieuwe bemande ruimtemissies.

De Space Shuttle-programma is geëindigd na een reeks dodelijke ongevallen. Daarom staat veiligheid nu centraal bij de nieuwe tuigen. "We leggen echt veel meer nadruk op de veiligheid", legt Chris Ferguson van Boeing uit, zelf een gewezen NASA-astronaut. "Nu voorzien we een soort noodstopsysteem om de astronauten te beschermen. De Space Shuttles hadden zoiets niet."

Zo'n kans krijg je maar een keer in je leven

NASA-astronaut Nicole Mann

De 9 astronauten, 7 mannen en 2 vrouwen, zijn erg trots dat ze een nieuw hoofdstuk aan de Amerikaanse ruimtevaartgeschiedenis mogen schrijven. "Mijn geluk kan niet op", zegt Nicole Mann, een van de astronauten. "Zo'n kans krijg je maar een keer in je leven." Ze wordt daarin bijgevallen door haar collega Doug Hurley. "Zoiets is echt dé droom als testpiloot", zegt hij.

De allereerste testvlucht is gepland in april volgend jaar met een Dragoncapsule van SpaceX.  Astronauten Michael Hopkins en Victor Glover zullen dan aan boord zijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen