Nederlanders kopen methanol in de Kempen: politie vraagt doe-het-zelf-winkels om alert te zijn

In een aantal doe-het-zelf-zaken in de grensregio met Nederland komen Nederlanders met foute bedoelingen grotere hoeveelheden methanol kopen. Daarmee kunnen synthetische drugs worden aangemaakt, zoals vloeibare xtc of amfetamines.

De politie vraagt de uitbaters van de doe-het-zelf-zaken om alert te zijn en te melden als er Nederlanders grotere hoeveelheden methanol of aceton kopen. "De politie gaat die mensen dan proberen te identificeren", zegt Rudy Remijssen van de lokale politiezone Turnhout. "Wij stellen vast dat het vooral Nederlanders zijn die het hier in België komen aankopen in grotere hoeveelheden. Dat is duidelijk niet voor huis-, tuin- en keukengebruik, maar wordt dus wellicht gebruikt om synthetische drugs aan te maken."

Waarschuwingsbord

In enkele doe-het-zelf-zaken kochten Nederlandse klanten zelfs tot bijna de hele voorraad die in de winkelrekken stond, tot 20 liter. In Nederland is het moeilijker om deze producten te kopen, en daarom zakken Nederlanders steeds vaker af naar winkels in onze grensregio's om ze te kopen. In een doe-het-zelf-zaak in Turnhout heeft de winkeluitbater alvast besloten een waarschuwingsbord te plaatsen. Als er dus grotere hoeveelheden gekocht worden, zal dit gemeld worden aan de politie.

Meest gelezen