foto Gentleman's Journal

Onbekend verhaal van Hemingway na 62 jaar gepubliceerd

Het Amerikaanse Strand magazine pakt er groot mee uit op de cover.  Ernest Hemingway's previously unpublished story "A Room on the Garden Side", staat er bovenaan. Ook in de zijbeuk van de cover wordt de naam van de auteur vermeld. Het is uiteraard niet niks, een onbekend verhaal van een van de grootste Amerikaanse schrijvers dat na 62 jaar opduikt. Veel leesgenot. 

"A Room on the Garden Side" dateert van 1956 en bestond tot onlangs alleen in handschrift. Het was een van vijf teksten van een nooit gepubliceerde bundel over de Tweede Wereldoorlog. Alleen het verhaal "Black Ass at the Crossroads" werd ooit gepubliceerd. De 4 andere belandden in de Hemingway-collectie van de John F. Kennedy Presidential Library in Boston. 

Het tweede nu gepubliceerde verhaal is kort, 15 bladzijden manuscript, of 2100 woorden. Hoofdpersoon is een Amerikaanse schrijver die in 1944 in het Ritz Hotel geniet van magnumflessen champagne uit 1937. Net als Hemingway zelf heeft hij als bijnaam "Papa".  Veel gebeurt er verder niet, er wordt vooral gepraat over boeken, schrijvers en beroemd zijn.    

Hemingway

Ernest Hemingway (1899-1961) won een Pulitzerprijs in 1953 en de Nobelprijs literatuur een jaar later. Zijn meest bekende romans zijn "The Old man and the Sea", "A Farewell to Arms" en "For whom the Bell tolls". Hij hanteerde een sobere journalistieke stijl die sterk contrasteerde met zijn avontuurlijk leven, als reiziger en jager.

Als oorlogscorrespondent was Hemingway actief in Spanje tijdens de burgeroorlog, in Europa van 1940 tot 44 en in Cuba na de revolutie van Fidel Castro. Tussen de twee wereldoorlogen had hij als boegbeeld van de zogenoemde Lost Generation veel invloed op jonge auteurs. Hij leed aan depressies, wat in 1961 tot zijn zelfmoord leidde. 

Meest gelezen