Videospeler inladen...

Oost-Vlaanderen versoepelt maatregelen waterschaarste: periode voor sproeien uitgebreid

Landbouwers en eigenaars van moestuinen mogen voortaan vanaf 18 uur tot 10 uur hun tuin besproeien met niet-leidingwater. Ook voor het besproeien van sportterreinen komt er een uitzondering.

Waarnemend gouverneur Didier Detollenaere heeft in Oost-Vlaanderen de maatregelen tegen waterschaarste licht versoepeld. Landbouwers en houders van moestuinen mogen voortaan vanaf 6 uur 's avonds tot 10 uur 's morgens hun tuin besproeien met niet-leidingwater. Ook voor het besproeien van sportterreinen komt er een uitzondering.

"Voor land- en tuinbouwondernemingen, voor moestuinen en het besproeien van sportterreinen mocht het van 8 uur 's avonds tot 8 uur 's morgens. Voor deze drie specifieke categorieën is dit nu uitgebreid", vertelt Detollenaere. 

Spaarzaam omgaan met water blijft de boodschap

Alle andere maatregelen blijven wel van kracht. Oost-Vlamingen wordt gevraagd geen drinkwater te gebruiken voor niet levensnoodzakelijke dingen zoals het wassen van hun auto, het besproeien van hun tuin, straten en gevels of het vullen van zwembaden en vijvers. "Spaarzaam omgaan met water blijft de boodschap", luidt de boodschap. "Want de weersvoorspellingen voor de komende dagen voorspellen weinig tot geen neerslag."

De lichte versoepeling komt er op vraag van de landbouwsector, die te weinig tijd had om gewassen extra water te geven. 

Het verbod op captatie voor de onbevaarbare waterlopen en de afgesloten meanders, met uitzondering van captatie voor de openbare drinkwatervoorziening, blijft behouden. Maar ook hier mogen boeren met onmiddellijke ingang drinkwater capteren voor hun vee.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen