Primeur: parkeren met nummerplaatsysteem in Genk

In Genk kan je voortaan gratis parkeren op de Fruitmarkt. Het parkeersysteem werkt met nummerplaatherkenning. En dat is een Belgische primeur.

Iedereen mag er een half uur gratis parkeren. Maar die gratis parkeertijd kan met een uur verlengd worden als je in de buurt gaat winkelen zegt schepen van mobiliteit Michaël Dhoore: "Als je langer dan een half uur wil blijven staan, dan kan je via een app een QR-code scannen bij een handelaar. Dan kan je tot twee keer een half uur extra parkeren."

Ook meerwaarde voor handelaar

Je moet daarom niet verplicht iets kopen zegt Dhoore: "Natuurlijk doordat je een winkel binnen gaat om de QR-code te scannen, zou het wel eens kunnen zijn dat je ook interesse hebt in wat de handelaar aanbiedt, en in dat opzicht is het ook een meerwaarde voor die handelaar."

Later ook via sms-systeem

Het is ook de bedoeling een sms-systeem te ontwikkelen voor wie geen smartphone heeft of het moeilijk vindt met apps te werken. Genk wil het gratis parkeren op de Fruitmarkt tot eind dit jaar uitproberen. Daarna wordt beslist of het wordt uitgebreid naar de rest van het centrum.

Meest gelezen