Prins Laurent daagt Libische staat voor Luxemburgse rechter

Gewapend met een arrest van een Brusselse rechtbank daagt de oude vzw GSDT van prins Laurent de Libische staat voor een Luxemburgse rechter. De vzw startte in 2008 met een peperduur herbebossingsproject in Libië, maar twee jaar later zegden de Libiërs eenzijdig het contract op. De vzw van Prins Laurent eist zo'n 50 miljoen euro schadevergoeding. 

De oude vzw GSDT (Global Sustainable Development Trust) van Prins Laurent eist 50 miljoen euro schadevergoeding van de Libische staat en trekt daarvoor naar een Luxemburgse rechtbank. Ze hoopt beslag te kunnen leggen op Libische tegoeden bij de Britse bank HSBC in Luxemburg. Dat melden de kranten van Mediahuis. 

In 2008 investeerde de vzw GSDT  70 miljoen euro in een project om bomen te planten, om de oprukkende verwoestijning in Libië tegen te gaan. Maar twee jaar later zegden de Libiërs het contract eenzijdig op. Daarmee ging het geld van de investering verloren. 

De vzw kreeg in 2011 een vereffenaar. Die probeert sindsdien om het verloren gegane geld terug te vorderen. In 2014 velde een Brusselse rechtbank een arrest waardoor de Libiërs zo'n 50 miljoen euro moeten ophoesten. Maar het land, dat in chaos is terechtgekomen na de dood van leider Khadaffi, weigert dat.

Daarop ging de Brusselse onderzoeksrechter Michel Clause achter de fondsen van Khadaffi in ons land aan, maar die zijn sinds 2011 bevroren door de Verenigde Naties. De VN willen vermijden dat het geld in handen komt van de familie Khadaffi, maar integendeel aangewend kan worden voor de wederopbouw van het land zodra er een stabiele regering is. Het gaat om 15 miljard euro, waarvan het leeuwendeel geparkeerd staat bij de bank Euroclear. Die weigert het geld vrij te geven aan de vzw van de Prins.

Toch blijkt niet ál het geld bevroren. De rente die het enorme kapitaal genereert, vloeit tot op heden naar een rekening bij de Britse bank HSBC in Luxemburg, op naam van een Libisch fonds. Opvallend genoeg weet niemand wie toegang heeft tot dat geld, en waar de naar schatting 300 miljoen euro per jaar aan intresten naartoe gaan. Net daarom wijkt de oude vzw van Laurent nu uit naar Luxemburg.

Meest gelezen