(archieffoto)

Primeur op komst in Nederland: hele rookvrije straten in Rotterdam

Er bestaan plannen voor een rookverbod in meerdere Rotterdamse straten. Het zou meteen het allereerste rookverbod zijn, met boetes voor overtreders, voor volledige straten, melden Nederlandse media.   

Volgens het Algemeen Dagblad (AD) gaat het om het gebied rond Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium, de drie initiatiefnemers voor het project. "Wij hebben last van rondslingerende peuken en denken aan de gezondheid van 30.000 studenten, scholieren, patiënten en medewerkers", vertelt woordvoerder Ahmet Olgun van de hogeschool aan AD. 

Door roken in een hele wijk te verbieden, willen de initiatiefnemers voorkomen dat rokers gewoon naar het terrein van de buren stappen. Rokers zouden onder het nieuwe plan een heel eind moeten omlopen.

Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en Erasmiaans Gymnasium hebben een officiële aanvraag gestuurd naar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het gemeentebestuur zou positief staan tegenover de aanvraag, maar het is nog even wachten op een officiële beslissing.

"Wij kunnen roken op onze eigen terreinen beperken, maar voor regels en handhaving in de openbare ruimte hebben we de steun van de burgemeester hard nodig," zegt Ahmet Olgun nog. Een algemeen rookverbod in een hele wijk, boetes incluis, zou een primeur zijn voor Nederland. 

Meest gelezen