AFP or licensors

Spanje neemt extra maatregelen voor de opvang van vluchtelingen

De Spaanse regering heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de toestroom van vluchtelingen de baas te kunnen. In de strijd tegen illegale migratie zullen de ordediensten onder "één enkel operationeel commando" gaan opereren. Voor de opvang van vluchtelingen aan de Spaanse kusten wordt dan weer 30 miljoen euro vrijgemaakt.

Spanje is sinds kort de belangrijkste toegangspoort voor vluchtelingen en migranten die een beter leven zoeken in de Europese Unie. Zeker nadat Italië zijn havens heeft gesloten. Sinds januari zijn in Spanje 23.000 vluchtelingen aangekomen - dat zijn er meer dan heel vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De nieuwe premier Pedro Sanchez heeft nu de oprichting aangekondigd van een "uniek operationeel commando" voor de Spaanse ordediensten. Volgens hem is snelle informatie-uitwisseling nodig om zo te verhinderen dat boten vertrekken in de thuislanden en aanmeren in Spanje. Met Marokko wil Sanchez beter gaan samenwerken. In augustus zou de Spaanse premier een bezoek brengen aan het land.

Zijn regering trekt tot eind dit jaar 30 miljoen euro uit om de hulpverlening op de Spaanse stranden te verbeteren en extra plaatsen in asielcentra te creëren. Eerder kondigde de Europese Commissie nog aan dat ze een extra 3 miljoen euro noodhulp vrijmaakt voor Spanje, bovenop de 26,5 miljoen euro die begin deze maand werd toegekend. De Commissie zou ook 55 miljoen euro vrijmaken voor "grensbewakingsprogramma's in Marokko en Tunesië", maar dat is onder voorbehoud want het geld is nog niet beschikbaar, gaf Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker toe.

Meest gelezen