Stad Brussel is niet tegen verbreding Brusselse Ring, omdat dit sluipverkeer zou minderen

De stad Brussel stelt zich positief noch negatief op over de herinrichting en verbreding van de Brusselse Ring. Dat laat burgemeester Philippe Close (PS) weten aan Bruzz. Een verbreding van de Ring kan dus wel voor de stad Brussel. De hoofdreden daarvoor is dat het sluipverkeer op de lokale wegen zou dalen.

"Voor de stad Brussel telt de doelstelling en het resultaat: het sluipverkeer op ons lokaal Brussels wegennet verminderen", stelt schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD). "De sluiting van de Leopold II-tunnel toont aan dat lokale zijstraten en wijken veel hinder ondervinden als er geen grote assen zijn om het verkeer op te vangen. Dat verkeer zoekt sluiproutes en vermindert de leefkwaliteit in de wijken."

Voor de stad Brussel telt de doelstelling en het resultaat: het sluipverkeer op ons lokaal Brussels wegennet verminderen

Mobiliteitsschepen Els Ampe (Open VLD)

De stad Brussel vraagt expliciet dat er geen op- en afritten van de Brusselse Ring worden gesloten, terwijl er wel al sprake was dat de afrit Wemmel zou worden afgesloten. De werkzaamheden moeten voor de stad ook leiden tot verbeterde en veilige fietsinfrastructuur tussen Laken en Wemmel via de brug van de Houba de Strooperlaan en tussen Laken en Grimbergen ter hoogte van de A12.

De stad Brussel had in eerste instantie gezegd, het advies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te volgen, maar daar wijkt het nu van af. Tot grote verontwaardiging van oppositieleden van Ecolo-Groen en SP.A. "Waanzin", zegt Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Ecolo-Groen. "Een paar weken geleden engageerde elke politieke partij zich, onder druk van heel wat bezorgde ouders, om iets te doen aan de slechte luchtkwaliteit in Brussel. Die ouders zijn nu even met vakantie en de maskers vallen af."

Je zorgt niet voor een betere luchtkwaliteit door de zwarte piet door te geven

Bart Dhondt Ecolo-Groen

De verbreding van de R0 zal volgens Dhondt leiden tot meer autoverkeer en een slechtere luchtkwaliteit. "Je zorgt niet voor een betere luchtkwaliteit door de zwarte piet door te geven", zegt hij. De Brusselse burgemeester weerlegt evenwel dat het de mening van het Brussels gewest niet volgt. Het heeft enkel vragen geformuleerd naar het Werkvennootschap toe.

Als iedereen van de 19 gemeenten en het gewest zijn mening gaat uiten, wordt het een soep

Kabinet Close

"Als iedereen van de 19 gemeenten en het gewest zijn mening gaat uiten, wordt het een soep. Het Brussels gewest is het best geplaatst om alle Brusselaars te vertegenwoordigen. Daarom volgen wij hun beslissing. Zo vermijden we een pingpong tussen de verschillende gemeenten en het gewest", zegt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Close.

Een verbreding van de Ring gaat enkel nog meer autoverkeer aantrekken, ook daarbuiten

Ans Persoons, SP.A

De redenering dat een verbreding van de Brusselse Ring voor minder transitverkeer zal zorgen, vindt SP.A-gemeenteraadslid Ans Persoon absurd. "Het meest absurde in deze redenering blijft: we willen het sluipverkeer in Laken aanpakken. Terwijl er de afgelopen jaren geen enkele strobreed in de weg van sluipverkeer is gelegd: nul verkeersdrempels, geen doorgeknipte straten, niks. Een verbreding van de Ring gaat enkel nog meer autoverkeer aantrekken, ook daarbuiten", aldus Persoons.

Meest gelezen