foto Express.co.uk

Stan & Ollie terug op het witte doek

Meer dan 60 jaar geleden verdwenen de Dikke en de Dunne van het witte doek. Nu maken ze hun comeback. Op 21 oktober gaat "Stan & Ollie" in wereldpremière op het London Film Festival, een organisatie van het vermaarde BFI, het British Film Institute. "Stan & Ollie" is geen typische biopic, en nog minder een dijenkletser.  

foto Horror Cult Films

Regisseur is Jon S. Baird, bekend van de komische film "Filth". In de hoofdrollen zien we, zoals dat ook bij Stan en Laurel het geval was, een Amerikaan en een Brit, John C. Reilly en Steve Coogan, bekend van "The Trip". 

Another fine mess you brought us into

In de tijd van de stille film, jaren 20 van de vorige eeuw, veroverde het duo de filmwereld. Na de uitvinding van de klankfilm bleven ze populair, eerst met grappige kortfilms, daarna met langspeelfilms, tot na de Tweede Wereldoorlog. De kwaliteit van die films is erg ongelijk, van grandioos en geniaal naar melig en flauw. 

De Dikke en de Dunne waren gepatenteerde luiaards en egoïsten die zichzelf en elkaar, en hun gezinnen, voortdurend in de problemen brachten. Oliver Hardy speelde de rol van de iets verstandiger, gewichtiger man, maar vaak blijkt de bescheiden angsthaas Stan Laurel slimmer. Hun  films zijn niet zomaar om te lachen. Er zit ook maatschappijkritiek in, onder meer op de wankwaliteit van auto's, kledij, huizen en infrastructuur tijdens de periode die de grote crisis van de jaren 30 voorafging.   

"Stan & Ollie" gaat over de afscheidstournee van het duo in het Verenigd Koninkrijk. Baird ziet de film als een verhaal van een vriendschap, tussen twee ouwe gabbers die toevallig grote komieken zijn. Al dacht Hardy in het begin van zijn carriere dat hij een klassiek karakter-acteur was...

Volgend jaar komt "Stan & Ollie" in de zalen. Hier ziet u een zeldzaam interview met de 2, uit 1947. 

Meest gelezen