Suikerfabriek Tienen geeft wateroverschot weg

Bij deze extreme droogte heeft de suikerraffinaderij van Tienen beslist om gezuiverd restwater ter beschikking te stellen van de groendienst van de stad Tienen en van de landbouwers uit de buurt.

Het gaat om water dat gebruikt wordt tijdens de bietencampagne die loopt van september tot januari. "Wij gebruiken water voor onze installaties. Nadien zuiveren wij dat water en slaan we dat op. Momenteel hebben wij nog heel wat water ter beschikking. Dus als wij zo ons steentje kunnen bijdragen, doen wij dat met plezier", zegt Isabelle Roelants van de Tiense suikerraffinaderij.

Twee soorten water

De fabriek gebruikt twee soorten water in zijn productieproces. Enerzijds heb je het water afkomstig van de suikerbiet zelf. Een suikerbiet bestaat voor 80% uit water. Dat water gaat naar de bezinkingsvijvers. Anderzijds recupereren en zuiveren ze in Tienen ook leidingwater dat wordt opgeslagen in een ondergrondse put. Dat water kan nu gebruikt worden als sproeiwater.

"Wat we zelf niet nodig hebben, stellen we ter beschikking. Gisteren zijn de eerste twee vrachtwagens uitgereden naar de groendienst van de stad Tienen. Maandag rijden er nog eens twee vrachtwagens uit", aldus Roelants. De burgemeester van Tienen, Katrien Partyka is er erg blij mee. "We hebben heel wat jonge bomen op de Vesten, die we anders geen water zouden kunnen geven. Ook onze groenperkjes en bloemenmanden. Omdat het om gezuiverd afvalwater gaat, mogen we daar wel mee besproeien."

Ook landbouwers die hun akkers willen besproeien, mogen de suikerraffinaderij contacteren voor water. Dat doen ze best door een mailtje te sturen naar agroraftir@raftir.be.

ABInbev en Olympia

Ook bierbrouwer ABInbev heeft z'n overtollig water al ter beschikking gesteld van de groendienst van Leuven. Dat water is vandaag gebruikt om de bloemen in de stad water te geven. Ook zuivelfabrikant Olympia uit Herne heeft een overeenkomst met de technische dienst van de gemeente. Zij kunnen elke dag spoelwater komen ophalen waarmee ze jonge bomen water kunnen geven. Het gaat vooral om bomen die zijn aangeplant in het kader van '1000 bomen planten'.

Meest gelezen