Videospeler inladen...

Twee landschapsbepalende West-Vlaamse huizen krijgen nieuwe bestemming

De Vlaamse regering geeft meer dan 220.000 euro voor de restauratie van de historische "Peerdenposterij" in Torhout. Het pand werd in 2002 al beschermd maar sinds dat ogenblik gebeurde weinig om de verloedering tegen te gaan. In Ichtegem gaat bijna evenveel geld naar het pittoreske "Huis Anna Mahieu". Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor erfgoed, beslist. 

Iedereen die ooit Torhout binnereed vanuit de richting Roeselare of Lichtervelde heeft de "Peerdenposterij" gezien. De afspanning van eind 18de eeuw, strategisch gelegen aan de oude steenweg Brugge-Menen-Rijsel, deed, zoals de naam laat vermoeden, dienst als stal voor de paarden, en als rustpunt voor de koetsiers en passagiers van de postkoets, en tegelijk als herberg.  Veel elementen van het gebouw zijn al jaren in slechte staat, en onveilig.  Bijzonder mooi zijn de geschilderde opschriften.  

In de toekomst vindt "De Beelderij" er onderdak, een dagcentrum voor jongeren met een beperking uit "Huize Tordaele".  Het wordt een inclusie-woonproject van kunstenaars en mensen die woonbegeleiding nodig hebben.     

ARCHIEFVIDEO:  In 2003 bracht Manuela Van Werde met "Vlaanderen Vakantieland" een bezoek aan de Peerdenposterij

Videospeler inladen...

De woning van Anna Mahieu

Het Huis Anna Mahieu in Ichtegem wordt een restaurant. Dat veronderstelt een grondige renovatie van woning en serre. Zes jaar geleden werd het gebouw uit 1873 beschermd. Oorspronkelijk was het de woning en werkplaats van brouwer Lodewijk Mahieu (brouwerij "De Drie Linden") en zijn zoon, timmerman Karel Mahieu. De serre met wintertuin dateert van rond 1900. 

Meest gelezen