Opsporing verzocht: Angela Merkel, Duits bondskanselier

Ook hardwerkende Bondskanseliers hebben recht op vakantie. Angela Merkel plant al jaren haar vakantie de eerste week van augustus. Ook dit jaar lijkt het zo, want haar openbare agenda is leeg. Ze heeft geen afspraken gepland deze week. Alleen weet blijkbaar niemand waar de kanselier uithangt. 

Doorgaans hoef je niet over doorgedreven Sherlock Holmes-vaardigheden te beschikken om Merkel tijdens haar vakantie te vinden. De voorbije vijf jaar trok ze met mijnheer Sauer, haar echtgenoot, telkens naar hetzelfde hotel om in dezelfde outfit dezelfde wandelingen te doen in dezelfde periode. Ook in haar vakantiebeleving is Merkel een baken van stabiliteit in deze rumoerige wereld.

Maar een nieuwe foto lijkt er voorlopig niet te komen: Merkel is niet in haar vaste hotel in het Italiaanse Zuid-Tirol, ontdekten verschillende Duitse media. Haar man Joachim Sauer is er wel met een zoon uit zijn eerste huwelijk.  

De laatste keer is Merkel gezien op de "Bayreuther Festspiele", ook al een jaarlijkse traditie voor de Wagner-fan. Tot dan toe verliep de zomer dus volgens schema. In Bayreuth was ze trouwens niet alleen met haar man, maar ook met de Nederlandse premier Mark Rutte.  

De Duitse pers speculeert er alvast op los. Is de kanselier te moe om te wandelen? Sukkelt ze met de gezondheid? Beleven de Merkels een huwelijkscrisis? Heeft er iemand Mark Rutte nog gezien? In elk geval is ze er de vrouw niet naar om zo maar zonder reden iets te veranderen aan haar gewoontes.

CDU/CSU haalt historisch slechte peiling

Hopelijk voor de kanselier, neemt ze ergens vakantie waar er geen internet of TV te bespeuren is: dan kan ze echt genieten van de rust en hoeft ze ook de laatste peiling van de openbare omroep ARD niet te bekijken.

Elke maand peilt de ARD naar de politieke stemming in Duitsland. Uit de laatste cijfers blijkt dat minder dan de helft van de Duitsers tevreden is met het werk van de regering-Merkel IV. En dat laat zich zien in de cijfers voor de partijen: de christendemocraten, CDU en CSU, halen met 29% hun slechtste resultaat sinds er gepeild wordt. Ook de coalitiepartner SPD blijft op de bodemkoers van 18%. De grote winnaar in de peiling, is de rechts-populistische AfD. Met 17% zit die de SPD op de hielen.

Beluister de uitleg van Jeroen Reygaert in "De wereld vandaag"

Meest gelezen