Videospeler inladen...

Vermiste man overleeft als bij mirakel op Nieuw-Zeelandse berg: "Hij kon zelfs rechtstaan en zwaaien naar helikopter"

In Nieuw-Zeeland is een 29-jarige man die vermist was geraakt op Mount Aspiring, na een week levend en wel teruggevonden. Wellicht heeft zijn legertraining, of zijn ervaring in de bergen, hem gered. 

De 29-jarige man, een Australische soldaat, was maandag als vermist opgegeven nadat hij niet was teruggekeerd na een tocht op Mount Aspiring. Hij had voedsel en gerief achtergelaten in het basiskamp, om relatief snel over en weer naar de top te kunnen gaan, wat wel vaker gebeurt om het laatste deel van de klim te overbruggen. Gisteren werd hij alsnog gevonden door reddingswerkers, ondanks de ijzige omstandigheden: een snijdende ijskoude wind en zware sneeuwval. 

Reddingswerkers vonden het zelf verbazingwekkend dat de man nog kon rechtstaan en wuiven naar de helikopter. Hij was er naar verluidt relatief goed aan toe en had slechts kleine vrieswonden. De Mt Aspiring, die op het zuidereiland ligt, is ruim 3.000 meter hoog. 

We vermoeden dat hij een schuilplaats in de sneeuw heeft gemaakt, en dat heeft hem wellicht gered

Daarmee is de kous nog niet af: de man moet nog naar beneden worden gevlogen, maar dat kan pas als het weer het toelaat. De man heeft in zijn penibele situatie nu al hulp ter plekke gekregen van vier ervaren alpine reddingswerkers.

Geoff Lunt, de coördinator van de reddingsploegen, vertelde Radio New Zealand dat het wellicht de legerervaring of zijn ervaring in het hooggebergte is die de man heeft gered. "We denken dat hij zelf een schuilplaats in de sneeuw heeft uitgegraven, en dat heeft hem geholpen te overleven." 

"Heel wat klimmers laten materiaal en kledij achter in het basiskamp om dan over en weer naar de top van berg te klimmen. Ik ben er zeker van dat hij voldoende was voorbereid, maar wat er precies is gebeurd, zullen we pas later weten", zei Lunt nog. 

Meest gelezen