AP2010

39 doden bij zelfmoordaanslag in Afghanistan

Bij een bomaanslag op een sjiitische moskee in Gardez, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Paktia, vielen minstens 39 doden en 80 gewonden. 

De zelfmoordterrorist kwam de moskee binnen via de zijdeur wanneer vele gelovigen aanwezig waren voor het vrijdagmiddaggebed. Sommige getuigen menen dat het twee schutters waren die het vuur openden, waarna een van hen een bom liet afgaan. Momenteel ligt het dodental op 39, het aantal gewonden staat op 80, maar zal nog oplopen.

Vooralsnog heeft niemand de aanslag opgeëist, maar verwacht wordt dat de Afghaanse tak van IS of de taliban achter de aanslagen zit. Zij pleegden eerder al aanslagen in de provincie, zoals in 2017 toen 74 mensen om het leven kwamen.

Een week van geweld

De aanslag vindt plaats in een week van gewelddadige aanslagen. Dinsdag werden in een aanval op een overheidsgebouw in Jalalabad, ten noordoosten van Gardez, 15 mensen gedood. De taliban zouden 11 mensen hebben vermoord bij een busaanslag in de westelijke provincie Farah, terwijl 22 mensen werden ontvoerd op de snelweg van Kaboel naar Gardez. 

De Verenigde Naties meldt dat in de eerste zes maanden van dit jaar maar liefst 1.692 slachtoffers vielen bij aanslagen in Afghanistan.

Meest gelezen