De zonnebril: modeaccessoire of belangrijke bescherming?
Zonnebrillen zijn er tegenwoordig in allerlei maten en kleuren. Het is een heus modeaccessoire geworden, en bij sommige beroemdheden valt de zonnebril niet meer weg te denken. Denk maar aan Bono van U2 of Elton John. Maar hoe werkt een zonnebril en wat voor nut heeft die? En hoe belangrijk is de prijs van een zonnebril? Wij zochten het uit.
“Een zonnebril helpt ons in de eerste plaats om intens licht te filteren, zodat we beter contrasten kunnen zien”, zegt professor Bart Leroy. Hij is diensthoofd oogheelkunde aan het UZ Gent en gespecialiseerd in visuele functies. “In normale situaties hebben we die filter niet nodig, maar in extreme omstandigheden, zoals bij laagstaande zon tijdens het autorijden of bij het skiën op een zonnige dag, kunnen contrasten en details net heel belangrijk zijn.”
“Het retina of netvlies, zeg maar het behangpapier van onze ogen, is bekleed met staafjes en kegeltjes. Staafjes zorgen ervoor dat we beter kunnen zien in donkere situaties en zijn dan ook zeer lichtgevoelig. Kegeltjes, of daglichtcellen, zijn minder gevoelig, maar zorgen er wel voor dat we kleuren kunnen zien. Wanneer we ons in extreme situaties bevinden wordt ons netvlies overbelast. In die gevallen kan het nuttig zijn om een zonnebril te dragen om zo minder licht door te laten en weer meer details te kunnen zien”, aldus professor Leroy.
Maar ook op lange termijn kan een zonnebril uw ogen beschermen. Onderzoek heeft aangetoond dat de ogen schade kunnen oplopen bij langdurige blootstelling aan intens (zon)licht. Zo kan het bijvoorbeeld de kans op cataract vergroten, een vertroebeling van de ooglens waardoor mensen wazig zien en minder goed details kunnen onderscheiden. Kortom: een zonnebril zorgt voor berscherming in verschillende situaties en voor verschillende delen van onze ogen.
Hoe werkt een zonnebril?
“Een zonnebril zal er in de eerste plaats voor zorgen dat licht met een korte golflengte wordt gefilterd. Hoe korter de golflengte, hoe schadelijker het is voor onze ogen”, zo zegt Professor Leroy. Uv-licht, licht met een hele korte golflengte dat niet met het blote oog te zien is, zal als eerste worden gefilterd. Zo bestaan er dus brillen met een doorzichtige lens die toch het uv-licht filteren. “Donkerdere zonnebrillen zullen ook meer van de andere golflengtes filteren. Zulke zonnebrillen beschermen u dus beter bij intens licht.”
Waar let u op?
Waar moet u nu op letten wanneer u een zonnebril wilt kopen? Allereerst is het belangrijk dat het CE-logo op uw zonnebril staat. Dat logo is op meerdere producten te vinden, maar specifiek voor zonnebrillen geeft het logo aan dat de zonnebril de uv-stralen filtert. Alleen zonnebrillen met een “CE” beschermen dus tegen uv-stralen.
Daarnaast is ook de helderheid van de glazen belangrijk. Zonnebrillen worden op basis van hun helderheid ingedeeld in categorieën van 0 tot 4. Een zonnebril met helderheid 0 is doorzichtig. Een zonnebril uit de vierde categorie is het donkerst maar is té donker om veilig te zijn in het verkeer. Als u een bril wilt die het licht met een korte en langere golflengte tegenhoudt, maar die u nog wel nog in het verkeer kan gebruiken, gaat u dus best op zoek naar een zonnebril uit de tweede of derde categorie.
Wat mag dat kosten?
En de prijs? Die maakt volgens Professor Leroy toch een beetje verschil, zelfs wanneer een zonnebril het CE-logo heeft. “Ik vergelijk het altijd met auto’s. Een goedkopere auto zal je perfect op een veilige manier van punt A naar punt B brengen, maar de materialen die gebruikt zijn voor de afwerking zijn misschien van een mindere kwaliteit, en de auto zal dus ook mogelijk minder lang meegaan. Een duurdere auto met veel toeters en bellen is dan weer wat luxueuzer, en gaat misschien ook wat langer mee.”
Goedkope zonnebrillen met het CE-logo beschermen uw ogen ook maar minstens één jaar tegen het uv-licht. Duurdere zonnebrillen zou u dan weer voor uw hele leven hebben. “You get what you pay for” is het motto van professor Leroy, al merkt hij wel op dat er op de Belgische markt over het algemeen geen echte slechte zonnebrillen te vinden zijn.