Zwitsers leger lest de dorst van alpenkoeien per helikopter

Ook in de Zwitserse Alpen zomert het volop. Door de hitte en de aanhoudende droogte wordt water er schaars. Om de berglandbouwers en hun alpenkoeien bij te staan, vliegt het leger met helikopters water naar afgelegen weideplaatsen.

Erg on-Zwitsers: de boeren moeten geen factuur verwachten voor de leveringen. De vluchten worden gefinancierd via de begroting van Defensie, want dienen ook als oefenvluchten voor de piloten.

Bekijk hieronder zo'n vlucht:

Vandaag werd al voor de negende keer deze zomer uitgevlogen. Meerdere duizenden liters water werden uit de Walensee opgehaald en naar bergweides in Sankt-Gallen gevlogen. Defensie is het laatste redmiddel voor dieren op afgelegen plaatsen.

In het kanton Vaud werd het hitte-alarmplan door MétéoSuisse opgeschaald, een voorwaarde om het leger te kunnen inzetten. Dit kanton telt circa 40.000 bergkoeien verspreid over duizend weides. De reserves zijn er soms geslonken tot nog een paar dagen. De operatie bevoorrading start er op 6 augustus.

Meest gelezen