Videospeler inladen...

Maduro ongedeerd na "aanslag met drones" tijdens militaire parade

De Venezolaanse president Nicolas Maduro was gisteravond vermoedelijk het doelwit van een aanslag met drones, maar bleef ongedeerd. Dat zegt de Venezolaanse minister van Informatie. Volgens persagentschap AP spreken enkele brandweermannen dat echter tegen. Zij stellen dat er een gasfles ontploft is in de buurt van de plaats waar Maduro een toespraak aan het houden was.

De minister van Informatie zegt dat er verschillende drones met explosieven tot ontploffing zijn gebracht. Maduro en zijn vrouw zijn ongedeerd gebleven. Zeven soldaten van de nationale garde zijn wel gewond geraakt.

Op beelden is te zien hoe Maduro een toespraak geeft voor duizenden opgestelde militairen. Nadat plots een explosie weerklinkt, wordt de speech van Maduro onderbroken. Daarna ontstaat paniek onder de soldaten en de toeschouwers, die beginnen te vluchten. (zie video hieronder)

Maduro beschuldigt Colombiaans president Santos

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zit achter de moordpoging van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en de aanslag werd gefinancierd vanuit de Verenigde Staten. Dat beweert Maduro zelf.

Een samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en Colombia

In een vurige speech wees president Maduro met een beschuldigende vinger naar Santos (foto onder). "Ik twijfel er niet aan dat alles wijst op een samenzwering tussen extreemrechts in Venezuela en extreemrechts in Colombia, en dat de naam van Juan Manuel Santos achter deze aanslag zit.

Volgens de Venezolaanse president werden al "daders" gevat en hebben de autoriteiten een deel van de bewijzen verzameld. "De eerste onderzoeken geven aan dat een aantal van de financierders in de VS wonen, in de staat Florida", aldus Maduro. "Ik hoop dat president Donald Trump bereid is om terroristische groeperingen te bestrijden."

AFP or licensors

Colombiaanse regering ontkent met klem

Colombiaans president Juan Manuel Santos heeft niets te maken met de aanslag op zijn Venezolaanse ambtsgenoot Nicolás Maduro. Dat zei een hooggeplaatste bron dicht bij Santos, die anoniem wilde blijven, aan verscheidene journalisten. "De beschuldigingen van Maduro zijn ongegrond."

 "De president is gefocust op het doopsel van zijn kleindochter Celeste en is niet bezig met het omverwerpen van buitenlandse regeringen", aldus nog de bron. Die wilde niet te kennen geven of Santos, die dinsdag de macht overdraagt aan zijn opvolger Ivan Duque, van plan is om zelf te reageren op de beschuldigingen.

De president is gefocust op de doopviering van zijn kleindochter

Intussen heeft een onbekende rebellengroepering die zichzelf "Soldaten In T-shirts" noemt de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist via Twitter. 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen