Videospeler inladen...

Bosbranden en hitte teisteren Portugal: "Mensen worden zenuwachtig, maar het leven gaat gewoon verder"

In Portugal proberen de hulpdiensten een grote bosbrand in de Algarve, in het zuiden van het land, onder controle te krijgen. Het hele land kreunt ook onder een loden hitte.

De grote bosbrand woedt in de buurt van het plaatsje Monchique, zo'n 30 kilometer van een aantal populaire stranden. "De brand heeft zich nog verder uitgebreid en wordt op dit moment bestreden door meer dan 650 brandweerlieden, 175 voertuigen en een tiental vliegtuigen en helikopters", meldt correspondent José Da Silva. Zo'n 10 brandweerlieden zijn gewond geraakt.

Op dit moment geldt in 30 steden en gemeenten in Portugal code rood wegens brandgevaar. "De mensen worden zenuwachtiger, maar het leven gaat wel gewoon verder",  zegt Charles De Decker, de uitbater van een bed en breakfast in Monchique. Volgens hem reageren de hulpdiensten erg alert. "Vanaf er een klein brandje opgemerkt wordt, gaat men dat direct bestrijden met vliegtuigen. Men probeert zoveel mogelijk de woningen te beschermen." Vorig jaar kwamen 114 mensen om het leven bij bosbranden in Portugal. 

(lees verder onder tweet)

Loden hitte

In grote delen van Portugal worden ook recordtemperaturen opgetekend. Gisteren werd het op sommige plaatsen iets over de 45 graden heet. "En vandaag zullen de temperaturen nog verder omhoog gaan, misschien wel tot 48 graden", aldus correspondent Da Silva. "Ongeveer de helft van de oppervlakte van Portugal zal recordhoogtes bereiken vandaag."

VRT-collega Trui De Maré is met vakantie in de hoofdstad Lissabon. De toeristen komen ondanks de hitte nog buiten, vertelt ze. "Lissabon blijft een drukke stad, hittegolf of niet. Vandaag wordt hier 41 graden verwacht op het warmste van de dag. Gelukkig zijn er veel kloosters en torens waar het koel is. Toeristen zoeken ook de brede boulevards op waar bomen voor schaduw zorgen. Je merkt ook dat het in de musea opvallend druk is, de airco's draaien er op volle toeren en daar spenderen veel toeristen de warmste uren van de dag."

Toeristen zoeken verkoeling aan de Taag in hartje Lissabon. In de badplaats Cascais nabij Lissabon zaten gisteravond dan weer duizenden mensen een tijdlang zonder elektriciteit omdat het netwerk overbevraagd was door de vele airco's.

Toeristen zoeken verkoeling aan de Taag in hartje Lissabon
AFP or licensors

Bekijk hier het item uit het Journaal van 19 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen