Videospeler inladen...

Donald Trump twittert laatdunkend over LeBron James, Melania gaat in de rebound

Melania Trump neemt het op voor LeBron James. Opvallend, omdat haar man, president Donald Trump, vrijdagavond nog kleinerend had getweet over de befaamde basketter. Ook vele bekende Amerikanen nemen de verdediging op van de basketter die zich naast de sport inzet voor een schoolproject in Ohio, de staat waar president Trump naartoe reist om campagne te voeren voor de tussentijdse verkiezingen van komend najaar.

Eerst even terug naar de tweet van manlief Trump. De Amerikaanse president tweette vrijdagavond dat “LeBron James zonet geïnterviewd werd door de domste man op televisie, Don Lemon”. “Hij liet Lebron slim lijken, wat niet gemakkelijk is.”

Kennelijk zat de president te kijken naar een heruitzending op CNN van een interview dat presentator Don Lemon had met de bekende basketter. Aanleiding van het interview was de opening van LeBrons school voor 240 kansarme kinderen in de staat Ohio.

Verdeeldheid

In het interview liet de 33-jarige basketter van de LA Lakers zich -niet voor het eerst- kritisch uit over president Trump. “Ik heb sport in mijn leven ervaren als iets dat mensen met elkaar verbroedert, maar Trump gebruikt sport om verdeeldheid te zaaien tussen blank en zwart”, zei James.

James doelde daarmee op de ophef rond het Amerikaanse volkslied, die american footballspeler Colin Kaepernick twee jaar geleden aanzwengelde. Uit protest tegen discriminatie en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen weigerde hij recht te staan tijdens het volkslied. Vele sporters volgden zijn voorbeeld.

Die kritiek van LeBron James kon president Trump duidelijk niet smaken. Dat bleek ook uit het laatste zinnetje van zijn reactie op Twitter. “Ik hou van Mike.” Goede verstaanders lezen hierin dat de president Michael “Mike” Jordan een beter basketter vindt dan LeBron James. Want binnen basketminnend Amerika woedt een discussie over wie de beste basketter ooit is: Michael Jordan of LeBron James.

Reacties

De laatdunkende tweet van Trump over basketheld LeBron James maakte veel reacties los, bijvoorbeeld bij actrice Mia Farrow. “Ons land zou veel beter af zijn als u een fractie had van het intellect en de integriteit van meneer Lebron. Uw racistische en onwetende opmerkingen doen Amerika en ieder van ons kwaad.”

Ook binnen zijn eigen partij ontlokte de tweet van Trump kritiek. John Kasich, de Republikeinse gouverneur van de staat Ohio en oud-presidentskandidaat, twitterde dat Trump LeBron James beter zou loven voor zijn liefdadigheidswerk dan hem te bekritiseren. “En hij is beter dan Michael Jordan”, voegde hij er fijntjes aan toe.

Interviewer Don Lemon liet de kritiek van Trump ook niet over zijn kant gaan en vroeg zich op Twitter af “wie de echte dommerik is: een man die kinderen in klaslokalen zet of iemand die kinderen in kooien stopt”, daarmee verwijzend naar de honderden migrantenkinderen die achter tralies werden gestopt door een maatregel van president Trump.

De communicatieafdeling van CNN reageerde met een vleugje humor: “Het lijkt erop alsof de first lady gisterenavond de afstandsbediening had. We hopen dat u beiden het ongelooflijke werk zag van LeBron James.” Hiermee verwijst men natuurlijk naar het kijkgedrag van de president - hij kijkt hoofdzakelijk naar het conservatieve Fox News - en de kritiek van president Trump op de nieuwszender, die hij voortdurend wegzet als “fake news”.

Maar de opvallendste reactie, die komt toch wel uit het Witte Huis zelf, van first lady Melania Trump zelf. Via haar woordvoerster spreekt ze haar steun uit voor LeBron James. “LeBron James werkt aan goede dingen voor onze volgende generatie en zoals altijd moedigt de presidentsvrouw iedereen aan om een open dialoog te voeren over zaken die kinderen vandaag aangaan.”

Bovendien laat mevrouw Trump in de mededeling weten dat ze open staat om de school van LeBron James in Ohio te bezoeken, omdat dat kadert in haar eerdere trips door de VS om met kinderen te praten over hun welzijn.

Het is niet de eerste keer dat de presidentsvrouw ingaat tegen haar man. Toen twee maanden geleden wereldwijd ophef ontstond over het opsluiten van migrantenkinderen, was ze daar opvallend kritisch over. "We moeten een land zijn dat de wetten naleeft, maar ook een land dat beleid voert met een hart", liet ze toen -ook subtiel via haar woordvoerder- weten. 

Om haar woorden kracht bij te zetten, trok ze toen zelf naar de grens met Mexico om met eigen ogen te zien hoe het er in de detentiecentra voor kinderen aan toeging. 

Eerder deze week liet dochter Ivanka Trump zich ook opvallen door het duidelijk oneens te zijn met haar vader. Op een bijeenkomst van nieuwssite Axios in Washington kreeg ze de vraag of ook zij -net als haar pa- de media beschouwt als "vijanden van het volk"? "Neen, dat doe ik niet." Uit eigen ervaring weet ze wel hoe het aanvoelt om slachtoffer te zijn van valse berichtgeving. "Maar neen, ik heb niet het gevoel dat de media vijanden van het volk zijn."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen