Videospeler inladen...

Europa kleurt roze: Pride trekt uit in Amsterdam, Stockholm en Brighton (en wordt neergeslagen in Sint-Petersburg)

In Amsterdam, Stockholm en Brighton vaart of trekt vandaag een parade als apotheose van de lokale Pride uit, een evenement van en met mensen uit de LGBTQ-gemeenschap om hun bestaan en hun identiteit te vieren (en op sommige plekken af te dwingen). In Sint-Petersburg heeft de politie activisten opgepakt.

1. Canal Pride Amsterdam

Veruit de bekendste stoet vindt vandaag in Amsterdam plaats. Daar heet het gebeuren Canal Pride omdat de deelnemers naar jaarlijkse gewoonte in boten over de kanalen van de hoofdstad van Nederland varen. Google markeert de route voor de gelegenheid in regenboogkleuren op de kaart.

Ingrid de Groot
Ingrid de Groot
Ingrid de Groot
Ingrid de Groot
Sabine Joosten

2. EuroPride Stockholm

In Stockholm trekt de stoet uit onder de noemer EuroPride Parade. De organisatoren verwachten 60.000 deelnemers en liefst 600.000 toeschouwers. De wagens leggen een traject van 4,5 kilometer af door het hart van de stad, een tocht van zowat 2 uur.

3. Pride Community Parade in Brighton

Aan de overkant van het Kanaal is de LGBTQ-gemeenschap aan het feesten in Brighton met de Pride Community Parade. Alle plekken in de optocht zijn uitverkocht. De organisatoren verwachten 300.000 bezoekers. Het gaat om een van de grootste parades van het Verenigd Koninkrijk.

4. Repressie in Sint-Petersburg

Heel andere taferelen in Sint-Petersburg. Daar heeft de politie 25 manifestanten opgepakt die een actie hielden op het Paleisplein. Ze wilden eenmansprotesten opzetten omdat het stadsbestuur een parade had verboden. Sinds 2013 geldt in Rusland een wet die de verspreiding van zogenaamde "homopropaganda" verbiedt.

Videospeler inladen...

Next: Antwerp Pride

Van 8 tot en met 12 augustus vindt ook in Antwerpen een Prideweek plaats. De bijhorende parade trekt uit op 11 augustus.

Meest gelezen