Videospeler inladen...

Frank Deboosere: "Hopen dat het donderdag of vrijdag mals gaat regenen"

Wanneer gaat het regenen? Dat is de hamvraag in deze periode van aanhoudende droogte. VRT-weerman Frank Deboosere ziet de kansen op neerslag de komende week toenemen, na nog een aantal bloedhete dagen. "Maar vanaf woensdag wordt het geleidelijk aan onweerachtig en dan vergroot de kans op minder hoge temperaturen."

Sinds vandaag beleven we de tweede hittegolf van deze zomer. Dat wil zeggen dat het minstens 5 opeenvolgende dagen 25 graden warm is, waarvan minstens 3 dagen met temperaturen van 30 graden of meer, gemeten bij het KMI in Ukkel. 

Twee hittegolven, in één jaar, dat komt niet vaak voor. "Het is geleden van 2006 dat we ook twee hittegolven hadden", herinnert Frank Deboosere. Ook in de zomer van 1995 waren er twee. "Maar hét jaar blijft nog altijd 1947. In dat jaar waren er maar liefst vier hittegolven."

De weerman merkt op dat we nu wel stevige hittegolven meemaken. "We hebben er nu al eentje gehad van 15 dagen en de huidige zal ook nog wel een tijdje standhouden."

Wanneer gaat het regenen?

Deboosere voorspelt dat het in het begin van de komende week ook nog bloedheet zal blijven. "De eerstkomende dagen moeten we voor maandag en dinsdag vrezen dat de temperaturen weer een eind boven de 30 graden zullen gaan."

Dinsdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van deze tweede hittegolf, met temperaturen die in het centrum kunnen oplopen tot 34 graden en zelfs nog iets meer in de Kempen.

En de vraag die zowat iedereen zich deze zomer stelt: wanneer gaat het nu eens regenen? Dat verwacht Deboosere in het tweede deel van de week. "Vanaf woensdag wordt het geleidelijk aan onweerachtig en dan vergroot de kans op minder hoge temperaturen." 

"Op dit moment is de prognose dat we donderdag of vrijdag waarschijnlijk onder de 25 graden zullen duiken en dat zou dan het einde zijn van deze tweede hittegolf. Laat ons hopen dat dat gepaard gaat met malse regen en geen te felle onweersbuien."

Het laatste weerbericht kan u bekijken op onze weerpagina.

Meest gelezen