© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Het Fonds voor Medische ongevallen: jammer genoeg compleet mislukt

Het Fonds voor Medische Ongevallen werkt niet naar behoren. Dat schrijft De Standaard. Het fonds is vijf jaar geleden opgericht om slachtoffers van medische ongevallen bij te staan en te vergoeden. Maar de dossiers slepen zo lang aan dat het soms sneller is om via de rechtbank een schadevergoeding te krijgen. 

Stel, je ondergaat een routine-operatie, maar tijdens de ingreep loopt het mis en je houdt er een gedeeltelijke verlamming aan de benen aan over. In zo'n geval zou je bij het Fonds voor Medische Ongevallen terecht moeten kunnen om op een eenvoudige manier een schadevergoeding te krijgen. 

We gaan zeker niet meer met al onze dossiers naar het Fonds, want dat is een maat voor niks. 

Renee van der Veeken, administratief directeur socialistisch ziekenfonds

Maar zoals het nu loopt, is het Fonds jammer genoeg compleet mislukt, zegt Renee van der Veeken, die voor het socialistisch ziekenfonds in de raad van bestuur van het Fonds zit. Zo duurt het volgens haar veel te lang vooraleer het Fonds een beslissing neemt in een dossier en het slachtoffer een schadevergoeding kan krijgen. 

Vaak gaat het via de rechtbank zelfs sneller, vertelt Van der Veeken, en dus dienen we enkel nog in uitzonderlijke gevallen dossiers in bij het Fonds. 

Het Fonds heeft onvoldoende expertise in huis om de dossiers op een snelle manier af te handelen.

Een tweede punt van kritiek is dat het Fonds de criteria om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding wel erg strikt interpreteert. En dat is jammer, zegt van der Veeken.

"Want de hoop was net dat we via het Fonds slachtoffers van medische ongevallen zouden kunnen vergoeden die ernstige schade hebben geleden maar niet in aanmerking komen voor een procedure via de rechtbank."

Volgens Renee van der Veeken mist het Fonds ook de medische en juridische expertise om het tegen de verzekeraars te kunnen opnemen. Bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) is zich bewust van de problemen en heeft intussen een audit bevolen om de werking van het Fonds voor Medische Ongevallen door te lichten. 

 

 

Meest gelezen