Foto: Paul012

"Kraampjes met eten en souvenirs moeten blijven op Khaosan Road in Bangkok!"

In de Thaise hoofdstad Bangkok is protest uitgebroken tegen plannen om de kraampjes te verbieden in de meest bekende straat waar rugzaktoeristen samentroepen. Inwoners en toeristen vrezen dat Bangkok zo een van zijn attracties gaat verliezen.

Khaosan Road is een begrip voor jonge en minder jonge "rugzaktoeristen" in Bangkok. Het is een plek met goedkope hotels en restaurantjes, kledingzaken en vooral ook de talrijke kraampjes met souvenirs of prullaria en eetstandjes, waar u met een lokaal biertje in de hand kunt genieten van de broeierige en rommelige gezelligheid die op zich al een toeristische attractie is geworden.

Dat is echter niet naar de zin van het politie van de stad die een verbod heeft uitgevaardigd om overdag nog kraampjes op straat in te richten. Thailand ontwikkelt snel en volgens de overheid heeft de hoofdstad nood aan een properder en ernstiger imago. Zo was er eerder ook al een verbod op "street food", al leidde dat toen ook tot woede van vele Thai.

Volgens de Britse krant The Guardian vormen ook nu de eigenaars van de kraampjes en de toeristen een front tegenover de politie. De eigenaars vrezen voor hun toch al erg beperkte inkomen en zeggen dat ze geen geld hebben om winkelruimte in de buurt te huren. De toeristen vinden dat de omgeving van Khaosan Road zijn typische karakter dreigt te verliezen. "Het is net die chaos die Bangkok tot Bangkok maakt", aldus een Britse toerist. Wie daar winkels of hotels in de buurt uitbaat, vreest dan weer dat veel toeristen Khaosan zullen mijden omdat er niks meer te beleven is.

De straatkraampjes zijn echter niet volledig weg. De meesten zijn nu "verdreven" naar de zijstraten en 's avonds en 's nachts mogen ze dan weer wel op Khaosan staan. Zoals gewoonlijk zullen veel van die "straatkramers" na enkele weken wel hun laars lappen aan de verordeningen als de aandacht van de politie naar andere dingen verschuift. Bangkok zal nog niet zo snel evolueren naar de overdreven orde en netheid van Singapore.

Meest gelezen