Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Politie probeert "beleg" van de hoofdstad van Bangladesh op te breken

In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, probeert de politie het protest van tienduizenden jongeren op te breken. Die hebben al een week lang Dhaka afgesneden van de rest van het land uit protest tegen de verkeersonveiligheid. De regering vindt het nu blijkbaar welletjes.

Het is een erg bijzondere protestbetoging. Die brak vorige zondag uit nadat twee jongeren waren doodgereden door een bus. Daarop trokken tienduizenden boze jongeren de straat op uit onvrede met het erg onveilige verkeer in Dhaka.

Sindsdien is Dhaka zo goed als afgesneden van de rest van het land. De jongeren houden het verkeer tegen en controleren de papieren en rijbewijzen van chauffeurs. Wie niet in orde is, moet te voet verder. Zo moest onder meer een minister te voet naar zijn kantoor nadat zijn chauffeur blijkbaar niet over de nodige documenten beschikte en de auto dus aan de kant moest blijven.

De federatie van het vrachtverkeer is de situatie echter grondig beu, zeker nadat een paar trucks en bussen in brand werden gestoken. Wellicht daarom heeft de overheid nu de politie ingezet om het protest te breken. Daarbij zijn de wapenstok en traangas ingezet, maar het is nog niet duidelijk of de overheid de situatie onder controle heeft in een stad van meer dan tien miljoen inwoners.

Rellen voor veilig verkeer?

 Protesten tegen duurdere levensmiddelen of brandstof kende u al, maar onrust wegens verkeersonveiligheid is toch nieuw. De dood van de twee jongeren heeft blijkbaar het potje doen overkoken.

Bangladesh is een erg corrupt land en dat geldt ook voor de slecht of niet gereguleerde transportsector. In Dhaka zijn tal van transportbedrijven met bussen actief die in scherpe concurrentie mensen vervoeren. Erg vaak hebben die geen licentie, zijn hun voertuigen niet gekeurd of hebben de chauffeurs geen rijbewijs.

Dat wordt niet nauwelijks gecontroleerd of de politie knijpt een oogje dicht mits wat drinkgeld. Die situatie leidt tot heel wat ongelukken en vaak zijn schoolkinderen of studenten daarvan het slachtoffer. Dat verklaart waarom het protest zich zo snel uitgebreid heeft. Veel demonstranten dragen overigens een schooluniform, maar de voorbije dagen hebben ook veel ouders zich bij de beweging aangesloten.

De regering van premier sjeik Hasina Wajid Rahman heeft lang laten betijen en wil vermijden dat er slachtoffers vallen. Bangladesh is een democratie en een eventueel bloedbad op straat zou bij de volgende verkiezingen ook een bloedbad aan de stembus kunnen betekenen.

Meest gelezen