� 2018 by ZUMA Wire

Rechter: Trump verantwoordelijk om migrantenkinderen te herenigen met hun ouders

De Amerikaanse regering van Donald Trump is zelf verantwoordelijk om de ouders terug te vinden van zo'n 500 minderjarige migranten die gescheiden zijn van hun ouders. Dat heeft een federale rechter in Californië beslist.

 De federale rechter Dana Sabraw vroeg eerder aandacht voor de migrantenkinderen die aan de grens gescheiden werden van hun ouders, die inmiddels het land zijn uitgezet.

In een vonnis zegt Sabraw dat de administratie van Trump verantwoordelijk is voor de hereniging. "De realiteit is dat voor elke ouder die niet gelokaliseerd wordt, een kind een wees wordt. En dat is voor 100 procent de verantwoordelijkheid van de administratie van Trump", aldus Sabraw.

Die administratie had donderdag nog geoppperd dat organisaties die de migranten bijstaan verantwoordelijk zouden moeten zijn om de ouders van de kinderen op te sporen.

Uitzettingen

Maar de federale rechter vindt dit niet kunnen en zegt dat de regering-Trump faalt. "Veel van deze ouders zijn het land uitgezet zonder hun kind. Dat is het gevolg van de uitzettingen door de regering en het onvermogen om hen te herenigen", benadrukt de rechter. En daarom moet de regering dus zelf de kinderen met hun ouders herenigen.

President Trump annuleerde op 20 juni zijn beleid om families zonder papieren te scheiden. Tussen begin mei en eind juni waren 2.500 kinderen niet herenigd met hun ouders. Minderjarigen verblijven in opvangcentra in het hele land, soms duizenden kilometers verwijderd vanwaar hun ouders zijn opgesloten. Intussen zijn er nog altijd een kleine 500 kinderen gescheiden van hun ouders.

Andere tegenvaller

Een andere federale rechter, John Bates, oordeelt dan weer dat de administratie van Trump het DACA-programma weer moet opstarten.

DACA staat voor Deferred Action for Childhood Arrivals. Dankzij dat programma werden bijna 800.000 "dreamers", vluchtelingen die als minderjarige aankwamen in de Verenigde Staten, beschermd tegen uitwijzing. 

Het programma werd in 2012 het leven geroepen door ex-president Barack Obama, maar Donald Trump wil het programma afschaffen. Maar dat wordt verhinderd door gerechtelijke procedures.  Intussen is het programma wel geschorst, zodat er geen nieuwe aanvragen meer kunnen worden behandeld.

Rechter John Bates stelt nu nu dat de regering-Trump het programma opnieuw moet opstarten en nieuwe aanvragen van Dreamers moet aanvaarden.  Hij geeft de regering tot 23 augustus in beroep te gaan.

Meest gelezen