AP2008

Saudische tankers varen opnieuw langs Jemen de Rode Zee in na onderbreking

Saudi Aramco gaat opnieuw olietankers laten varen doorheen de smalle zeestraat tussen Jemen en Afrika. Twee weken geleden waren daar twee Saudische tankers aangevallen, wellicht door de Houthi's in Jemen. Die aanval had geleid tot onrust over de veiligheid van olietankers.

Volgens Saudi-Arabië zijn "de nodige maatregelen getroffen om de veiligheid van de tankers in de zeestraat Bab al-Mandeb te verzekeren". Welke die zijn, is niet bekendgemaakt, maar Saudische en Egyptische marineschepen hebben voor de kust van Jemen een maritieme blokkade opgelegd.

Eind juli had de oliemaatschappij Saudi Aramco de tankertransporten doorheen de Bab al-Mandeb opgeschort. Dat gebeurde nadat twee Saudische tankers waren beschoten voor de kust van Jemen. Wellicht werden die bestookt door de sjiitische Houthi's in Jemen. Saudi-Arabië voert al jaren bombardementen uit tegen die Houthi's en die vuren regelmatig raketten af op doelwitte in het koninkrijk.

De aanvallen hadden tot de vrees geleid dat het tankerverkeer grondig verstoord zou worden. De Bab al-Mandeb is slechts 30 kilometer breed tussen Jemen en het Afrikaanse land Djibouti en is de toegang van de Indische Oceaan naar de Rode Zee. Aan de andere kant van de Rode Zee leidt het Suezkanaal naar de Middellandse Zee en Europa. Het grootste deel van de oliebevoorrading vanuit de Perzische Golf naar Europa verloopt dus langs die smalle zeestraat vlakbij Jemen.

WHO vreest nieuwe golf van cholera in Jemen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vreest intussen voor een nieuwe uitbraak van cholera in Jemen. Dat zou al de derde keer zijn op enkele jaren tijd. De WHO eist daarom dat de gevechten stoppen in de erg belangrijke havenstad al-Hudaydah aan de Rode Zee. Die stad is in handen van de Houthi's, maar wordt belegerd door Jemenitische milities die gesteund worden door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Een bestand zou de WHO toelaten om op grote schaal vaccins tegen cholera te leveren aan Jemen, ondanks de Saudische blokkade. In Jemen zouden nu al meer dan een miljoen mensen besmet zijn met cholera en er zijn zeker 2.300 mensen overleden aan de ziekte.

De infrastructuur van Jemen wordt intussen verder uitgehold door de oorlog. Enkele dagen geleden zouden tientallen mensen gedood zijn bij een bombardement op een ziekenhuis in al-Hudaydah. Dat is het grootste ziekenhuis van het land. De Saudi's en de Houthi-militie geven elkaar de schuld. Hoe dan ook lijdt de burgerbevolking erg zwaar onder de oorlog, ondervoeding en ziekten. In juni hebben de Verenigde Naties de toestand in Jemen benoemd als "de grootste humanitaire ramp van de wereld".

Meest gelezen