Videospeler inladen...

Tweede hittegolf van 2018 is een feit

In Ukkel is voor de derde dag op rij de kaap van 30 graden gehaald. "De tweede hittegolf van dit jaar is er", zegt weerman Frank Deboosere. "Die zal wellicht nog enkele dagen duren tot midden volgende week."

We spreken van een hittegolf als we minstens 5 opeenvolgende dagen een temperatuur van 25 graden halen, waarvan minstens 3 dagen met temperaturen van 30 graden of meer. "Aan die voorwaarden is voldaan nu het in Ukkel voor de derde dag op rij 30 graden is geworden", zegt Deboosere.

De tweede hittegolf van deze zomer begon op 29 juli en zal allicht tot de tweede helft van volgende week aanhouden. Pas vanaf donderdag worden temperaturen van beneden de 25 graden - en regen! - voorspeld.

De zomer van 2018 kende al een hittegolf: die duurde 15 dagen, van 13 tot en met 27 juli. Op 28 juli werd het in Ukkel maximum 24,6 graden en kwam dus - met een tekort van 0,4 graden - een einde aan de eerste hittegolf. Mocht het die dag 25 graden geworden zijn, hadden we kunnen spreken van de langste hittegolf ooit in ons land.

Nu zijn er in vergelijking met pakweg 50 tot 100 jaar geleden meer tropische dagen (+30 graden), zomerdagen (+25 graden) en meer warme dagen (+20 graden). "De hand van de mens in de klimaatopwarming is een feit", zegt Deboosere.

Videospeler inladen...

Van 2006 geleden

Het is van 2006 geleden dat een zomer twee hittegolven kende, toen van 9 tot en met 13 juni en van 15 tot en met 30 juli.  Ook in 1995 en 1911 waren er twee hittegolven. Het recordaantal hittegolven staat op conto van de zomer van 1947, met 4 exemplaren.

De langste hittegolf in ons land werd ook opgetekend in 1947 en duurde toen 19 dagen. De hittegolf tijdens de "legendarische" zomer van 1976 duurde "slechts" 17 dagen, maar die zomer kende wel een recordaantal tropische dagen: liefst 19 dagen werd het toen 30 graden of warmer.

Uit het archief: de zomer van 1976

Videospeler inladen...

Meest gelezen