Videospeler inladen...

VN: "Noord-Korea is niet gestopt met kernwapenprogramma", Trump schrijft Kim een brief

Noord-Korea is niet gestopt met zijn kernwapenprogramma en schendt de internationale sancties. Dat staat te lezen in een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties. Twee maanden geleden nog engageerde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zich tijdens een topontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump tot een volledige denuclearisatie, maar zonder tijdschema. 

Het stopzetten van het rakettenprogramma is een eis van de VN-Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad legde in 2006 voor het eerst sancties op na een nucleaire test van het Noord-Koreaanse regime. In het recentste rapport van de VN-experts die het sanctieprogramma monitoren staat te lezen dat Noord-Korea zijn nucleaire programma en de productie van raketten nog steeds voorzet.

Volgens de VN schendt Pyongyang ook de resoluties van de Verenigde Naties. Er is met name sprake van een "enorme toename" van illegale olieoverdrachten op zee. Door op volle zee van schip tot schip olie te verhandelen, probeert Noord-Korea te ontsnappen aan de beperkingen op de leveringen van aardolieproducten. Noord-Korea probeert ook wapens te leveren aan conflictgebieden zoals Jemen, Libië en Soedan en werkt militair samen met Syrië.

Door de "steeds meer gesofisticeerde" schendingen zijn de sancties die de VN-Veiligheidsraad vorig jaar oplegde "zonder resultaat" gebleven, zo vermeldt de tekst nog. De informatie staat in een rapport dat de experts gisteren hebben overgemaakt aan de Veiligheidsraad. Verschillende nieuwsagentschappen pakken vandaag uit met de inhoud van dat rapport, dat verondersteld werd vertrouwelijk te blijven.

Pompeo: "Druk houden op Noord-Korea"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is momenteel in Singapore waar hij deelneemt aan het Zuidoost-Aziatische Veiligheidsforum. Daar heeft hij de hand geschud van en enkele woorden gewisseld met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Ri Yong-ho. Een Amerikaanse diplomaat heeft de Noord-Koreaanse minister overigens een persoonlijke brief van president Trump aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un overhandigd. Wat daarin staat, is niet bekendgemaakt.

Pompeo deed verder een oproep naar de andere landen - en in het bijzonder Rusland - om de druk op Noord-Korea via de sancties hoog te houden "om zo het uiteindelijke doel van een volledige en geverifieerde denuclearisatie te bereiken". "Elke schending die daaraan afbreuk zou doen, zal zeer ernstig genomen worden door de Verenigde Staten". 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea "is bezorgd", maar spaart Trump

"Wij blijven vasthouden aan het akkoord dat in juni gesloten is met de VS, maar zijn steeds meer bezorgd over de houding van de Verenigde Staten". Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho dan weer gezegd in een reactie.

Opvallend in die verklaring is dat de minister kritiek heeft op de houding van de VS-regering, maar zegt dat die "ver af staat van zijn leider". Daarmee bedoelt men president Donald Trump en Pyongyang onthoudt zich dus voorlopig nog altijd van alle persoonlijke kritiek op de Amerikaanse president. Het is niet de eerste keer dat het communistische regime in Noord-Korea gefrustreerd reageert op uitlatingen vanuit Washington maar telkens president Trump ontziet.

Meest gelezen