Zeilend en afwezig parlementslid in Italië neemt ontslag en mag op zijn boot blijven

In Italië is Andrea Mura opgestapt als parlementslid voor de populistische Vijfsterrenbeweging. Mura had heel wat kritiek gekregen omdat hij sinds zijn verkiezing nauwelijks in het halfrond verschenen was. Hij bleek het te druk te hebben met zijn hobby -het zeilen- en gaat zich daar nu weer op toeleggen.

Tien dagen geleden had een Italiaanse krant gemeld dat Mura sinds zijn verkiezing in april nog geen 96% van de bijeenkomsten van het parlement had bijgewoond en liever op zijn zeilboot zat. Daarop was een storm van kritiek losgebarsten en Mura heeft nu ontslag genomen.

In een mededeling schrijft hij dat hij het "slachtoffer is geworden van een nooit geziene lynchpartij in de media en dat hij niet de kans heeft gekregen om zich in zijn fractie te verdedigen". Politiek actief zijn, gebeurt niet enkel in het parlement, maar kan ook op een boot, vindt Mura.

Toch vinden ook zijn partijgenoten van de populistische Vijfsterrenbeweging -die samen met de extreemrechtse Lega in de regering zit- dat "Mura nog de slechtste niet is, maar dat zijn afwezigheid in het parlement wel een rol gespeeld heeft". De partij zou ook sancties overwegen tegen andere politici die nauwelijks aan vergaderingen deelnemen.

Nu is Andrea Mura wel een succesvol sportzeiler. Zo won hij in 2010 met zijn boot "Vento di Sardegna" de erg belangrijke transatlantische race Route du Rhum tussen Saint-Malo in Frankrijk en het Franse eiland Guadeloupe in de Caraïben. In het najaar zal Mura overigens opnieuw deelnemen aan de race.

Meest gelezen