Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"60 procent kans dat koppige eurocraten een harde brexit zonder akkoord veroorzaken"

De Britse minister van Internationale Handel en brexiteer Liam Fox heeft nog eens uitgehaald naar de Europese Commissie die "regels boven de mensen" stelt. Volgens Fox stuurt de EU aan op een brexit zonder voorafgaand akkoord over de relaties met het Verenigd Koninkrijk.

De klok tikt naar 29 maart volgend jaar. Dan zal het VK officieel uit de Europese Unie stappen en steeds meer leiders aan beide kanten van het Kanaal houden er rekening dat er tegen dan geen akkoord is tussen de EU en Groot-Brittannië over hun toekomstige relaties. Of anders: het VK zou zo uit de EU vallen zonder enig handelsakkoord met gelijk welke natie ook.

In "The Sunday Times" verwijt de Britse minister voor Internationale Handel de "koppige eurocraten" in de Europese Commissie voor die situatie. "De theologische obsessie van niet-verkozenen ambtenaren lijkt belangrijker te zijn dan de economische welvaart", heet dat dan. Volgens Fox is de kans nu 60 procent dat zijn land uit de EU stapt zonder een akkoord.

Steeds meer Britse politici houden overigens rekening met een mogelijke brexit zonder akkoord. Dat zou zware gevolgen kunnen hebben voor de Britse economie en voor Britten die in de EU wonen en omgekeerd. Veel grote ondernemingen zoals Airbus, BMW en Siemens hebben  er al mee gedreigd om het VK te verlaten als er geen douaneakkoorden zijn. Zelfs de Indiase groep Tata, eigenaar van Britse automerken als Jaguar Land Rover, zou dat overwegen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft eerder gezegd dat er dan ook banen zullen verdwijnen in de rest van Europa zelf en niet enkel in zijn land.

Liam Fox was een van de voorstanders van een brexit binnen de Conservatieve regeringspartij. Hij is zijn taak als minister van Internationale Handel om handelsakkoorden af te sluiten, maar dat kan hij niet doen zo lang zijn land lid is van de EU. Bij gebrek aan een akkoord met de EU, zou het VK volgend jaar zowat het enige land ter wereld kunnen worden dat met geen enkel andere land of blok een handelsakkoord heeft.

Meest gelezen