Rusland duidt acteur Steven Seagal aan als speciaal gezant

Acteur Steven Seagal (66), bekend van heel wat knokfilms, is door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aangesteld als speciaal gezant. Hij zal onbezoldigd de Russisch-Amerikaanse relaties in "de humanitaire sfeer" promoten, klinkt het.

Seagal is geen verwonderlijke naam.  Hij werd twee jaar geleden een Russisch staatsburger -net zoals Gérard Depardieu- en kan een vriend genoemd worden van president Vladimir Poetin. Zo woonde hij op 7 mei in Moskou nog de eedaflegging bij van Poetin.

Seagal heeft Rusland ook verdedigd toen het land ervan beschuldigd werd zich te hebben gemengd in de Amerikaanse verkiezingen. "Deze propaganda is een afleiding zodat de Amerikanen niet kunnen zien wat er echt gebeurt", stelde de acteur.

Seagal is van Russische afkomst met een oma die werd geboren in Vladivostok. In 2013 liet hij optekenen dat de VS en Rusland "grote bondgenoten" zouden moeten worden en beide landen zouden moeten streven naar "wereldvrede". Seagal bezocht toen net een wapenexpositie.

De acteur genoot vooral in de jaren 80 en 90 grote bekendheid met zijn material arts-vechtkunsten in films als "Under Siege" (foto onder) en "Above the law". 

© The Hollywood Archive/Belga

Meest gelezen