A2014

Al 33 doden door nieuwe ebola-epidemie in Congo

In het noordoosten van Congo, in de provincie Noord-Kivu, zijn er al 33 doden geteld na een nieuwe ebola-uitbraak. Enkele dagen geleden stierven ook nog 33 mensen in het noordwesten van het land aan ebola. De wereldgezondheidsorganisatie WHO vreest voor een verdere verspreiding van de ziekte.

De erg besmettelijke en dodelijke ziekte ebola is bezig aan een sterke opmars in het noorden van Congo. Ebola is een ziekte waarbij de patiënt erg hoge koorts en interne bloedingen krijgt.

Twee uitbraken in korte tijd

Afgelopen woensdag liet de Congolese regering weten dat er een nieuwe ebola-uitbraak was in het noordoosten van het land, in de provincie Noord-Kivu. Ondertussen zijn er al 33 verdachte overlijdens geteld, dat zijn doden met erg veel symptomen van de ziekte.  

De nieuwe uitbraak is bijzonder slecht nieuws voor het Afrikaanse land. Amper enkele dagen geleden liet het ministerie van Gezondheid weten dat het een uitbraak in het noordwesten van het land onder controle had kunnen brengen. Daarbij vielen toen ook 33 doden.

Vrees voor verdere verspreiding

In de provincie Noord-Kivu is het erg onrustig. Er zijn verschillende gewapende groepen actief die elkaar bestrijden voor de bodemschatten. Eén miljoen mensen zijn er op de vlucht voor het geweld. Veel vluchtelingen trekken naar buurlanden Oeganda, Tanzania, Rwanda en Burundi. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest daarom voor een verdere verspreiding van de ziekte.

Meest gelezen