Videospeler inladen...

André Vermeulen in Portugal: “De bed & breakfast waar we gisteravond nog stonden, is grotendeels uitgebrand”

Een bed & breakfast van Belgische uitbaters in Portugal is grotendeels uitgebrand. Dat zag de VRT-ploeg met André Vermeulen vandaag, toen ze met de uitbaters teruggingen naar Monchique, in de Algarve. “Dit is niet alleen een menselijke ramp maar ook een financiële tegenslag.”

Gisteravond, tijdens “Het Journaal” van 19 uur deed André Vermeulen nog live verslag over de zware bosbranden in Portugal, vanop het terras van de bed & breakfast van Gerrit Wouters en Ann S'heeren. 

(Lees verder onder de video van gisteravond.)

Videospeler inladen...

De bed & breakfast moest gisteravond in allerijl geëvacueerd  worden omdat er vlakbij een nieuwe vuurhaard was ontstaan. De VRT-ploeg en de gasten van het etablissement moesten hun spullen nemen, in hun auto's springen en veiliger oorden opzoeken. Als laatsten verlieten de uitbaters de b&b, met de vraag of hun zaak het oprukkende vuur zou overleven.

Drama

Vandaag trok de VRT-ploeg samen met de uitbaters terug naar Monchique, om helaas vast te stellen dat het het huis van Gerrit en Ann niet gespaard gebleven is. “Het is een drama geworden voor de uitbaters”, vertelt André Vermeulen. “Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen, geen doden, maar het huis van Gerrit en Ann is grotendeels uitgebrand.”

Onderweg naar het huis zag de VRT-ploeg al dat de hele vallei errond volledig was platgebrand. Toen ze dichterbij kwamen, zagen ze dat het huis van Gerrit en Ann er nog staat, maar dat het grotendeels is uitgebrand: de inboedel is in vlammen opgegaan en het vuur is door het dak geslagen, zoals te zien is in onderstaand verslag.

Videospeler inladen...

Helaas zijn Gerrit en Ann maar gedeeltelijk verzekerd. “Want de procedure om een volledige verzekering te krijgen was heel lang en was nog niet afgerond”, vertelt André Vermeulen.

“Dit is niet alleen menselijke ramp voor de uitbaters maar ook een financiële tegenslag voor deze twee mensen die de afgelopen twee jaar veel hebben geïnvesteerd en gewerkt om een nieuwe zaak op te bouwen. In één klap is alles weg.”

Waar ligt Monchique?

De bed & breakfast van Gerrit en Ann ligt op 7 kilometer van Monchique. Monchique is een stadje dat helemaal in het zuiden van Portugal ligt, in de Algarve, op 250 kilometer van de Portugese hoofdstad Lissabon.  Door de nabijheid van mooie zandstranden is de streek ook bij Belgische toeristen populair.

De temperatuur in de Algarve loopt dezer dagen op tot 47 graden. In combinatie met de aanhoudende droogte en felle wind zijn er grote bosbranden ontstaan die duizenden hectare bos in de as hebben gelegd. In totaal woeden er op 11 plaatsen bosbranden, de grootste in Monchique.

De bossen zijn er extra licht ontvlambaar omdat ze grotendeels bestaan uit sparren en eucalyptusbomen, die er geplant worden voor de papierindustrie.

Het vuur wordt bestreden door een leger van 1.000 brandweermannen. Ze krijgen het vuur maar moeilijk onder controle. Ze hopen dat de wind gaat liggen en de temperatuur wat daalt. Uit veiligheidsoverwegingen worden op vele plaatsen toeristen en inwoners geëvacueerd.

Laatste stand van zaken in Portugal

Videospeler inladen...

Meest gelezen