Rebellenleider Riek Machar en president Salva Kiir.
AFP or licensors

Definitief vredesakkoord in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan heeft de regering met de belangrijkste rebellengroep een vredesakkoord getekend over het verdelen van de macht. Dat meldt de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken die in het conflict bemiddeld heeft. Eind juli was al een voorlopig akkoord bereikt.  

De Zuid-Soedanese president Kiir en de leider van de rebellen Riek Machar hebben afgesproken dat Machar in een regering van nationale eenheid wordt opgenomen. Hij wordt ook vicepresident.

 Machar was in het verleden al eens vicepresident onder Kiir. Maar in 2013 had de president Machar ervan beschuldigd een staatsgreep te beramen. Het conflict dat daaruit volgde, leidde tot een bloedige burgeroorlog die aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost.

Kiir en Machar hadden in juni in al een akkoord bereikt over de instelling van een permanent staakt-het-vuren en de terugtrekking van hun troepen uit de stedelijke gebieden. De overgangsregering moet volgens de overeenkomst bestaan uit 35 ministers: 20 aanhangers van Kiir, negen van Machar en zes uit de overige groepen in het land. Een soortgelijk overeenkomst tussen Kiir en Machar werd in 2015 al snel geschonden.

Meest gelezen