AFP or licensors

Duizenden Nicaraguanen betuigen steun aan ontslagen artsen

In Nicaragua zijn in de hoofdstad Managua duizenden mensen op straat gekomen uit protest tegen het ontslag van een honderdtal personeelsleden van publieke ziekenhuizen die gewonde regeringskritische demonstranten hadden behandeld. Tegelijk vond er in Managua een tegenbetoging plaats waartoe was opgeroepen door de regering.

Een van de betogers die het ontslagen ziekenhuispersoneel steunen, is de voormalige minister van Gezondheid (1982-1985) Lea Guido. Wat president Daniel Ortega doet, is "gruwelijk" en "barbaars", zegt het voormalige lid van de regerende Sandinisten. "Het is misdadig om toegang tot medische zorg te weigeren."

In Nicaragua vinden al sinds 18 april verspreid over het land massale protesten plaats, aanvankelijk tegen aangekondigde sociale hervormingen, maar al snel om het aftreden te eisen van Ortega, die ervan wordt beschuldigd het land als een dictatuur te leiden. De betogers worden hard aangepakt door de ordediensten en aanhangers van het staatshoofd. Volgens ngo's vielen al meer dan 300 doden en ruim 2.000 gewonden.

Meest gelezen