Gay Games schieten uit de startblokken in Parijs

In Parijs is de 10e editie van de Gay Games begonnen, het grootste LGBT-sportevenement ter wereld. Zowat 12.700 sportievelingen uit 91 landen nemen het tegen elkaar op, ongeacht hun seksuele voorkeur.

Met een openingsceremonie zijn gisteravond voor de 10e keer de zogenoemde Gay Games op gang getrapt in Parijs, een vierjaarlijks sportief evenement om het bestaan en de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te onderstrepen.

Nog tot en met 12 augustus verwelkomt de hoofdstad van Frankrijk 12.700 deelnemers uit 91 landen. Zij nemen het tegen elkaar op in 36 disciplines. Anders dan de naam doet vermoeden, zijn ook mensen die zichzelf als heteroseksueel definiëren welkom.

AFP or licensors

Verschillende sportievelingen komen uit landen waar homoseksualiteit taboe of zelfs strafbaar is. Zo komen 58 mensen uit Rusland, een land dat in 2013 een wet invoerde die zogenaamde "propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties" verbiedt.

Een deelnemer komt uit Saudi-Arabië dat homoseksuele relaties met de dood bestraft. Ook Egypte en andere moslimlanden waar homoseksuelen vaak in de cel belanden, zijn vertegenwoordigd. 

AFP or licensors

Gastland Frankrijk worstelt eveneens met geweld tegen de LGBT-gemeenschap. Volgens de organisatie SOS Homophobie is het aantal fysieke aanvallen wegens homofobie met 15 procent gestegen in 2017 ten opzichte van een jaar eerder.

Frankrijk stelde het huwelijk open voor koppels van hetzelfde geslacht in 2013 na een heftig maatschappelijk debat. Verschillende leden van de huidige regering van president Emmanuel Macron waren toen tegen de nieuwe wetgeving.

AFP or licensors

Toch steunen het staatshoofd en de regering de Gay Games voluit. Ook grote bedrijven als BNP Paribas, Renault en General Electric hebben hun schouders onder het evenement gezet.

Parijs haalde het in 2012 als gaststad voor deze editie van andere steden als Amsterdam, Londen en Rio de Janeiro. Het evenement ontstond in 1982 in San Francisco in de VS en vindt sindsdien om de 4 jaar plaats. De volgende editie vindt in 2022 plaats in Hongkong. 

Meest gelezen