Google Maps stapt af van platte en vertekende wereldkaart

Google Maps, de kaartendienst van Google, ziet er vanaf nu een klein beetje anders uit. Als je volledig uitzoomt, krijg je een wereldbol in 3D te zien en niet langer de platte, vertekende wereldkaart waar we al zo lang vertrouwd mee zijn. Voorlopig is de wijziging nog niet te zien op smartphones en tablets, enkel op een vaste computer.

Wie op een vaste computer Google Maps opent en volledig uitzoomt, krijgt vanaf nu een wereldbol in 3D te zien. Google stapt zo af van de platte wereldkaart die bijna overal ter wereld gebruikt wordt en die zo'n 450 jaar geleden ontworpen is door de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator.

Mercator tekende in 1569 een wereldkaart die speciaal voor de scheepvaart werd ontworpen. Een lijn van constante kompaskoers is op de kaart van Mercator een rechte lijn. Het werd de meest bekende en meest gebruikte kaart ter wereld. Op bijna elke school wordt de wereldkaart volgens Mercator nog steeds gebruikt en ook Google Maps en vele andere navigatiesystemen namen deze kaart over.

Groenland niet langer even groot als heel Afrika

Maar omdat een (wereld)bol niet volledig correct valt weer te geven op een plattegrond, bestaat er geen enkele platte kaart die de realiteit exact weergeeft. Op de wereldkaart van Mercator wordt de vorm van landen en continenten waarheidsgetrouw weergegeven, maar kloppen de groottes niet. Landen die op de evenaar liggen, worden in verhouding kleiner weergegeven dan landen die rond de polen liggen. Zo lijkt Groenland ongeveer even groot als Afrika, terwijl het in werkelijkheid 14 kleiner is. 

Tegenstanders van de mercatorkaart, zoals veel ngo's, klagen aan dat we daardoor een vertekend beeld van de wereld krijgen. Rijke landen uit Europa en de Verenigde Staten lijken groter dan ze werkelijk zijn en zouden dus zo onterecht meer aandacht trekken dan armere Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen.

Google heeft dit nu opgelost door een wereldbol in 3D te gebruiken. Voorlopig werkt dit enkel op desktopcomputers en nog niet op smartphones of tablets. Ook Apple gebruikt momenteel nog steeds de wereldkaart volgens Mercator.

Meest gelezen